bEDUin 29/2013: Pošlete otázku příštímu ministrovi školství a proč v Číně zakázali domácí úkoly

16. 9. 2013
EDUin
bEDUin

Co přinesl týden 9. 9.–15. 9.

Témata týdne:

Pošlete otázku příštímu ministrovi školství, začíná debata o škodlivosti dabingu, odvolán další ředitel odboru evropských fondů, v Číně zakázali domácí úkoly a učitelé potřebují více podpory a méně kontroly.

Výrok týdne:

… pohled, že potřebujeme víc řemeslníků a méně vysokoškoláků, je falešný. Je nesmysl, aby se lidé dělili na ty, kteří budou studovat, a ty, kteří na to takzvaně nemají a kteří budou živit svojí prací ty vědce a vysokoškoláky. To je zastaralý pohled, pohled dřívější průmyslové společnosti. Dnes už neexistují hranice mezi akademickým světem a světem výroby. A musí tu být možnost, aby – když je někdo dobrý řemeslník – se z něj později mohl stát i inženýr, když bude na to mít schopnosti.  Náměstek ředitele pro vzdělávání OECD Andreas Schleicher v rozhovoru pro Lidové noviny.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • U testů podzimního kola maturit uspělo šedesát procent studentů. Propadlo 5 652 z 13 349 studentů, kteří zkoušku skládali. Největší potíže opět způsobila matematika, kde jich neuspěla polovina.  Prozatímní výsledky shrnuje článek na idnes.cz. Upozornění na to, co se od jara v maturitě zlepšilo, najdete na eduin.cz. Kromě on-line databáze výsledků všech škol je to především podrobnější výpis pro každého studenta, kde najde svoji úspěšnost v každé úloze, včetně těch otevřených.  To ještě na jaře nebylo možné.  Informace, jak se odvolat, nabízejí stránky Ministerstva školství.
  • Škodí dabing jazykové výuce?  Reakce na výzvu České středoškolské unie k omezení dabingu je poměrně živá. Poslechněte si reportáž ČRo a shrnující článek najdete i v aktuálním čísle Respektu (příští týden na eduin.cz). Adam Šůra v něm upozorňuje, že ČT letos odvysílala pouze 6 % zahraničních filmů v původním znění s titulky. Nejspíš i proto patříme k zemím s nejnižší znalostí angličtiny, jak se můžete přesvědčit na webu languageknowledge.eu.
  • Co máme chtít od nového ministra či ministryně?  Pokud se chcete na něco zeptat příštího možného ministra či ministryně školství, máte ideální příležitost ve čtvrtek dopoledne, kdy se koná předvolební debata o vzdělávání. Pokud nemáte čas, nebo do Prahy daleko, zanechte svou otázku v diskusi pod touto pozvánkou.  Pro inspiraci si můžete přečíst, jakých pět kroků ke zlepšení školství navrhuje příštímu ministrovi bloger a učitel Jakub Mráček.
  • Podporovat odborné vzdělání se i nadále nevyplatí. Na fakt, že nepřijetí novely zákona o dani z příjmu oddálilo daňová zvýhodnění firmám a podnikatelům, kteří se zapojují do odborného vzdělávání, upozorňuje Česká škola.
  • Odvolán další ředitel sekce řízení čerpání evropských peněz. Na horké pozici na ministerstvu školství další změna, kterou podrobněji komentuje Česká pozice. Jak vidí situaci okolo peněz z evropských fondů ministerstvo, si můžete přečíst v pravidelném zpravodaji Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.
  • Šest hodin debaty o tom, jak a proč založit novou školu. Záznam vystoupení více než dvaceti řečníků ze sobotního šestihodinového setkáni v divadle Kampa si můžete poslechnout v pohodlí domova a vybrat si jen to, co vás zajímá.
  • Méně stresu v Číně a spravedlivější Amerika. Kupodivu i v Číně už si všimli, že stres vzdělávání neprospívá a jedno z přijatých opatření zakazuje dělit děti na pokročilejší a pomalejší, jiné zase omezuje testy a zakazuje domácí úkoly. Čtěte kompletní seznam opatření  v angličtině nebo český souhrn v prvním čísle výběru z anglicky psaných zdrojů, který upozorňuje i na návrh amerického prezidenta vytvořit žebříčky škol podle jiných kritérií, než je úspěšnost a výkon.

Inspirace z (a do) praxe

  • Zaregistrujte se u studentských voleb:  Termín je sice prodloužen, ale končí v úterý 17. září.
  • Vzdělávání pro rodiče: Pokud se chcete zlepšit ve výchově nejen svých dětí, podívejte se na nevychova.cz.
  • Drilování online:  Server nabízející placené procvičování od slovíček po zeměpis se jmenuje příznačně Drill & Skill
  • Otestujte svoji angličtinu: Zdarma se můžete nechat otestovat pomocí mezinárodně uznávaných zkoušek. Testování proběhne 25.–30. listopadu, registrace do konce října u vybraných jazykových škol.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  •   18. Vědecký jarmark ČVUT (Praha)
  •   23. Konference Podpora vícejazyčnosti ve školách (Praha)
  •   25. EduFórum – Jedenácté setkání v Praze
  •   26. Kulatý stůl ke Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2020 (Praha)

 

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články