Lidové noviny: Absolventům bez praxe se nabízí cesta ven z bludného kruhu

24. 1. 2014
EDUin
stazz

Publikujeme článek, který vyšel v úterních Lidových novinách pod názvem Najdeme vám stáž ve firmě. Chybějící praxe je překážkou v uplatnění pro mnoho absolventů. Řešení nabízí projekt Woppa, v němž dvě absolventky VŠ začaly studentům středních a vysokých škol zprostředkovávat stáže ve firmách doma i v cizině. Propojování firem a vysokých škol se věnuje také projekt „Mentoring na ČVUT“. Rozhovor s jeho koordinátorkou si přečtěte ZDE. Autorkou článku je Judita Matyášová.         

Katarína Krajčovičová studovala právnickou fakultu a doufala, že sežene stáž v oboru. Obesílala právnické kanceláře, ale všude slyšela stejnou odpověď: „Nemáte praxi, nemůžeme vás přijmout.“ Jenže jak získat praxi, když teprve začínáte? Loni Katarína potkala Andreu Kováčovou, která řešila podobný problém. Tak se stalo, že tyto dvě Slovenky založily internetový projekt Woppa (The World of Opportunities), který pomáhá propojovat dva světy: studenty středních a vysokých škol a firmy, které mají zájem o mladé talenty.
V červnu pak Andrea a Katarína získaly pro svůj nápad finanční podporu. Zaujal především proto, že je to první česko-slovenský portál, který aktivně vyhledává stáže ve firmách. Nadace Telefónica vybrala Woppu v konkurzu, kterého se účastnilo několik set začínajících firem ze střední a východní Evropy.

Telefónica vítěznému týmu poskytla finance i konzultační tým, výměnou za menšinový podíl v jejich společnosti. Andrea a Katarína nastoupily do tzv. Wayra Akademie, která sídlí v centru Prahy a poskytuje zázemí pro deset začínajících firem v oblasti IT. „Samozřejmě, že jsme byly nadšené, ale zároveň to byla velká změna. Na Slovensku mám rodinu, kamarády a taky stálou práci, všechno jsem skoro ze dne na den opustila a přestěhovala jsem se do Prahy. Byla to výzva a teď o téhle zkušenosti vyprávím studentům tady v Česku,“ říká šestadvacetiletá Katarína Krajčovičová. Během půlroku se Woppa rozrostla a nyní ji tvoří patnáctičlenný tým. Pomáhají zdarma českým a slovenským studentům, kteří marně hledají praxi. „Říkáme jim: studuješ ekonomii, sociologii nebo IT a chceš jít někam do firmy? V Čechách nebo v Austrálii? Pošli nám, co přesně hledáš a my ti pomůžeme,“ říká Andrea.

Zaregistruj se

Každý student se může zdarma přihlásit na webu Woppa a zadat tři požadavky, kam by chtěl jít na praxi. Zároveň vyplní svůj profil, kde napíše, jaké má mimoškolní aktivity. Podstatné je, aby student prokázal, že dělá něco víc než ostatní. Woppa pak na základě konkrétního požadavku oslovuje firmy nebo instituce v Česku i v zahraničí. Podařilo se jim už zajistit praxi pro dvacet osm mladých lidí z českých a slovenských středních a vysokých škol. Každý měsíc zároveň navštíví desítky škol v Praze. Většinou si domluví schůzku s vedením školy a vysvětlí jim, že díky nim by mohli jejich studenti získat zajímavou praxi ve firmách.

Ideální je, když ředitel vytipuje talentované studenty z třetího a čtvrtého ročníku. Woppa pak pro ně zorganizuje motivační semináře, kde je učí, jak se chovat při pohovoru a jak si stanovit cenu na trhu práce. „Snažíme se mladé lidi motivovat. Často si totiž myslí, že o ně společnost nemá zájem. Automaticky předpokládají, že je bez praxe nikdo nevezme. My jim chceme ukázat, že to tak není. Pomáháme jim najít cestu. Nejde jen o stáž, ale také o to, aby si uvědomili, že pokud se při praxi osvědčí, tak je firma třeba rovnou zaměstná,“ říká Katarína.

Kromě středních škol má Woppa prezentace i na vysokých školách. Nejčastěji je oslovují studenti z magisterského studia. Zajímají se hlavně o stáže v zahraničí. „Máme už řadu kontaktů, především na firmy v Evropě a v Americe. Jeden student chtěl pracovat pro Amazon. com, jiný hledal místo v Knihovně Václava Havla,“ říká Andrea. Často se prý mladí lidé ptají na dobrovolnické aktivity v charitativních organizacích. „Vloni jsme měli velkou radost z jedné studentky, která u nás původně hledala dobrovolnickou práci. Sehnali jsme pro ni stáž na mezinárodním festivalu v Bratislavě, kde se představily významné ženy ze současné politiky a kultury. Ta studentka se osvědčila natolik, že jí nakonec nabídli stálé místo a dnes dělá organizátorku konferencí po celém světě,“ doplňuje Andrea.

Firmy si mohou absolventy vychovat

Zajímavé informace poskytuje Woppa také firmám. Podle Andrey ještě přetrvává řada předsudků, proč se firmy stále ještě bojí zaměstnat člověka bez praxe. Situace se ale zlepšuje, právě díky dobrým zkušenostem se stážisty: „Majitelé firem se obávají, že budou muset studenty zaučovat a že s nimi bude práce navíc. Vysvětlujeme jim, že sice potřebují trochu času na začátku, ale rychle se zapracují. Pro zaměstnavatele je výhodné, když si mladého člověka vychovají.“

Projekt Woppa zaujal i českou pobočku známé personální agentury ManPower, která má pobočky v 80 zemích. ManPower například shání deset lidí, kteří umí strojařinu, Woppa pak osloví několik středních a vysokých škol a hledá jim potenciální stážisty, případně budoucí zaměstnance. Kromě ManPower má ale Woppa řadu dalších zajímavých partnerů, například neziskovou organizaci Člověk v tísni, Českou poštu, velvyslanectví Slovenské republiky v Jihoafrické republice nebo Klub zaměstnavatelů. Postupně tak vzniká síť, která se rozrůstá do všech stran.

Foto: by Apprenticeships (flickr.com)(CC BY-NC-SA 2.0)

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články