Česká škola: Rozhovor o deskové hře Ypsilonie – Cesta do vyjmenované země

25. 6. 2015
EDUin
11212_1431372337073_600x400

Publikujeme rozhovor s autorkami deskové hry Ypsilone Barborou Mazúrkovou a Barborou Nosálovou, který přinesl portál Česká škola (ZDE).

Na českém crowdfundingovém portálu Hithit.cz se objevil zajímavý vzdělávací projekt: desková hra Ypsilonie – Cesta do vyjmenované země. Proč takový projekt na Hithit.cz bleskurychle vybral desítky tisíc Kč? Jak to, že pro hru Ypsilonie nepotřebujeme znát pravopis, a přesto se učíme vyjmenovaná slova? Bude hra určená rodinám nebo do škol? 

Zaujalo nás video na crowdfundingovém portálu Hithit prezentující vaši deskovou hru Ypsilonie – Cesta do vyjmenované země. Proč myslíte, že je sbírka tak úspěšná? Jaké máte ohlasy?
BM: Jedním z důvodů, proč jsme sbírku založili, bylo právě dozvědět se, jak budou lidé na náš nápad reagovat, jestli se jim bude Ypsilonie líbit. A taky, aby se o ní dozvědělo víc lidí. A to všechno se nám podařilo. Ohlasy lidí jsou velmi pozitivní. A my máme velkou radost, že je o hru zájem.

BN: Dokonce to zdaleka předčilo naše očekávání. Cílovou částku jsme vybrali za 10 dní a přispělo víc než 200 lidí. A to zdaleka nebyli jen naši kamarádi. Vysvětlujeme si to tím, že čeština, škola a hry, to všechno jsou věci, které se nějak týkají každého, není to zkrátka jen pro úzkou skupinu lidí.

Řekněte čtenářům něco o Ypsilonii? Proč je to vyjmenovaná země?
BM: Ypsilonie je zábavná desková hra. A taky země, fikční svět, který je vybudován pomocí slov vyjmenovaných a jim příbuzných. Hráč, který do země vstoupí, se pohybuje mezi těmito slovy velmi přirozeně. Dá si smažený sýr v hostinci U Syna Přemyslova, musí projít babykovým lesem do bylinkářství v Nezamyslicích a vyhrává ten, kdo dojde nejdřív pro třpytivý poklad.

BN: Na mysu Nenasytných syslů…

Hry na český jazyk ale existují. V čem je Ypsilonie jiná?
BM: Ypsilonie je jiná v tom, že nikoho nezkouší. Pro hraní hry stačí chuť si zahrát a dobrodružná povaha. Znalost pravopisu nehraje žádnou roli pro úspěšnost ve hře. 

BN: Občas někdo řekne: „To já nemůžu hrát, já vyjmenovaný slova neumím.“ Ale není třeba se bát. Hru může hrát a vyhrát úplně každý – a ještě se u toho pravopis naučí. 

Takže hra je úplně pro každého nebo má nějaké omezení?
BN: Ve hře se hodně čte, takže je dobré, aby děti uměly číst. Ale hru rády hrají i naše pětileté děti, když jim příběhy přečteme my. Nebo si vytvoří vlastní pravidla a pohybují se figurkami po hrací ploše. Jsou na ní krásné obrázky a působí přitažlivě, což je zásluha naší ilustrátorky Heleny Neubertové.

BM: A dobře se při hraní baví i naši dospělí kamarádi. Přece jen ta kumulace vyjmenovaných slov má pro dospělého ještě jiné kouzlo než pro děti.

A jak se tedy Ypsilonie hraje? 
BM: Velmi jednoduše. Hra je takové vylepšené Člověče, nezlob se! Házíte kostkou, táhnete figurkou. Cestou sbíráte byliny, kobylky, býčky či výry, překonáváte vysoké hory a sychravé počasí, lízáte si karty s vyjmenovanými příběhy a událostmi. 

Dá se Ypsilonie použít ve škole? Jako učební pomůcka?
BM: Určitě. Jak jsem už říkala, ve hře jsou jen slova s tvrdým y v kořeni po obojetných souhláskách, slova s měkkým po obojetných v Ypsilonii nenajdete. Děti si tak při hraní pravopis zafixují. A když pak píšou třeba diktát, řeknou si: „Á, to bylo v Ypsilonii, tak je tam tvrdý.“ Školy ocení, že s jednou krabicí může hru hrát současně více skupinek a že lze hru bez problémů stihnout ve vyučovací hodině. Doma si můžete zahrát na celém hracím plánu a projít všemi zákoutími Ypsilonie.

BN: Hra se může hrát tak, že vůbec na pravopis neupozorňujeme, jen si hrajeme. Fixace je úplně mimovolná, podobně jako u čtení knížek, ale má více úrovní: vizuální, auditivní, kinestetickou a kontextovou. Nebo se podle Ypsilonie dá učit slovní zásoba, témata přírodopisná i společenská. Najdete tam totiž mnoho zvířat i rostlin a taky třeba vesnici, město a farmu. Ke hře máme manuály s tipy, jak s ní pracovat, i materiály k procvičení pravopisu. Od jednoduchých věcí jako doplňovačky až po tvorbu vlastních vyjmenovaných příběhů do hry nebo slovotvorbu. Tyto manuály budou, až hra vyjde, ke stažení na webu www.ypsilonie.cz. Každý učitel, ale i rodič jistě sám přijde na spoustu dalších možností, jak hru využít.

Kdy hra vyjde a kde bude k dostání?
BN: Vydání je naplánováno na konec září tohoto roku. Pokud vás hra zaujala, můžete si ji už teď nezávazně objednat na www.ypsilonie.cz. Až hra vyjde, můžete si ji koupit přes e-shop tamtéž nebo na webu našeho vydavatele www.lorisgames.cz a také ve vybraných obchodech. Pokud chcete být průběžně informováni, staňte se přáteli Ypsilonie na FB.

Pro hru se Vám podařilo získat vydavatele. Bylo to náročné?
BM: Vlastně ani ne. Před lety jsme se zúčastnili deskoherní soutěže autorů. Nevyhráli jsme, ale naše hra tam zaujala Jirku Dvořáka z Loris Games, který se dříve zabýval vývojem her pro Scio. On a jeho společníci nás po dvou letech oslovili s tím, že jdou do toho a hru nám vydají.

BN: Ale průběžně se Ypsilonií, její koncepcí, slovy, příběhy, testováním zabýváme už 9 let. Kluci s Loris Games nám ještě pomohli vylepšit herní principy. Takže teď už to snad nemá chybu…

Autorky: Barbora Mazúrková, Barbora Nosálová
Grafika a ilustrace: Helena Neubertová
Vydavatel: Loris Games
Počet hráčů: 3-5 pro každou ze 3 mini her
Herní doba: 25 minut mini hra, 50 minut plná hra

Autorky jsou učitelky češtiny, mají zkušenost z práce v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR a jejich děti půjdou brzy do školy. Barbora Mazúrková je lektorkou češtiny na FSV UK a Barbora Nosálová pracuje pro neziskové organizace META a Centrum pro integraci cizinců.

Licence Creative Commons

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články