EDUpoint v prosinci: Jak na vědu a techniku hravě a jak se proměnila mediální výchova

27. 11. 2017
EDUin
17164229147_2cd32be782_z

Zveme vás na prosincový program EDUpointu na Staroměstském náměstí, který sídlí v Pražském kreativním centru. První úterý v mésíci se opět můžete těšit na Otevřenou třídu, kde zjistíte, jak na vědu a techniku hravě, debata v Akváriu se bude tentokrát věnovat tomu, jak by školy měly informovat rodiče a v Peďáku+ se zaměříme na mediální výchovu a otevřené vzdělávání. Newsletter EDUpointu s programem na prosinec si můžete v pdf stáhnout ZDE. Těšíme se na Vás!

  • Otevřená třída

Každé první úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V prosinci se setkáme v úterý 5. prosince.

Akce určená především rodičům či prarodičům, aby zjistili, jak se lze učit jinak. Jednou za měsíc zveme inspirativní učitele do „otevřené třídy“, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet nové vyučovací metody a přístupy. Aktivní účast je dobrovolná, můžete jen přihlížet a na závěr budete mít prostor pro dotazy.

5.prosince, 17:00 – 19:00
Věda a technika hravě
V Otevřené třídě ukážeme, jak lze vědu představit zábavně a hravě. Andrea Baráthová se svými kolegy z organizace Intellectus představí praktické a vyzkoušené aktivity, které lze využít ve výuce, ale i doma. Seznámíte se s programováním, zjistíte, co je Ozobot, jak lze ve výuce využít virtuální a rozšířenou realitu a jak si vytvořit fyzikální hračku. Maximální kapacita je 20 účastníků. Otevřená třída je jako vždy zdarma a děti jsou při výuce taktéž vítány!

  • Akvárium

Každé druhé úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V prosinci se setkáme v úterý 12. prosince.  

Diskusní setkání otevřené všem, kteří mají zájem se dozvědět něco nového z oblasti vzdělávání. Chceme propojovat akademiky, učitele, zástupce neziskovek, byznysu, státní správy a samosprávy. Diskuse má specifický formát tzv. Akvária, ve kterém se diskutuje uvnitř kruhu a ostatní mají možnost naslouchat a případně vstupovat do diskuse v rámci pravidel. Jde o uspořádání zvyšující efektivitu a přehlednost debaty.

12. prosince, 17:00 – 19:00
Jak by měly školy informovat rodiče

Co se osvědčilo a čeho se vyvarovat při budování informačního systému na základních školách a jak by si jej rodiče představovali, aby s ním byli spokojeni.

  • Peďák+

Každé třetí úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V prosinci  se setkáme v úterý 19. prosince.  

Peďák+ je nabídkou pro studenty učitelských oborů různých fakult. Chceme jim zprostředkovat další zkušenosti z praxe. Obsahem setkání budou například workshopy na téma hlasové výchovy, psychohygieny, řešení případových studií (dítě či třída s problémem), praktické tipy a triky do výuky.

19. prosince, 17:00 – 19:00
Peďák+: Mediální výchova a otevřené vzdělávání
Mediální výchově nikdo nevěnoval dlouho pozornost, a to dokonce ani v době, kdy se sociálními sítěmi šiřily hoaxy a zaplavila je hate speech. Až po referendu Velké Británie o vystoupení z EU a vítězství Donalda Trumpa si společnost uvědomila, že nízká mediální gramotnost může mít pro zemi nebezpečné politické důsledky. Mediální výchovu lze učit jako samostatný předmět, ale je především průřezovým tématem. Přijďte se proto dozvědět více o mediální výchově, jak se za poslední léta proměnila, zanalyzujete si článek vhodný do občanské výchovy či ZSV a zjistíte, co znamená učit mediální výchovu principem otevřeného vzdělávání. Hodinou vás provede Michal Kaderka, učitel mediální výchovy pražského Gymnázia Na Zatlance a spoluzakladatel a koordinátor Aliance otevřeného vzdělávání.

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články