Hospodářské noviny: Líné děti odmítají pracovat

29. 4. 2015
EDUin
3475417696_9565941ee0_z

Publikujeme text sociologa Stanislava Bilera, který vyšel 24.4. na webu Hospodářských novin (ZDE). Autor reaguje na názory kritizující mladou generaci, konkrétně mimo jiné i na rozhovor s Jiřím Grundem, ředitelem společnosti Grund, který pro Hospodářské noviny popisuje důvody, proč mladí lidé nechtějí vykonávat manuální práci. Ten se domnívá, že „Mladé lidi, přivyklé virtuálnímu světu sociálních sítí, ale zvýšení platu o pár tisíc korun k těžší, často manuální práci stejně nepřiláká“ (ZDE).

Nekončící psaní o zkažené mladé generaci vytváří zmatenou iluzi, že zde existuje nějaký generační střet. Co přitom reálně sledujeme, je pouze výlev ignorace a vytváření imaginárních konfliktů. Nesledujeme žádný souboj generací, ale souznění maloměšťáckých konzervativců napříč všemi generacemi, kteří vzpomínají na dobu, jež nikdy neexistovala.

Jelikož žijeme ve světě, kde potřebujete expertní vyjádření i ke stylu vlastní chůze, našli si bijci zkažené mládeže svou expertní mámu. Zmatená psycholožka Prekopová je připravená naprosto kdykoli vysypat myriádu úderných vět na téma “tohle by se za mých mladých let nestalo.” Tuto paní sice její kolegové zcela oprávněně pokládají za blázna, to však nebrání českým žurnalistům poskytovat jí libovolný prostor v médiích.

Nejde přitom jen o to, že by vykládala neškodné nesmysly. Prekopová prosazuje metody, které jsou například pro děti s autismem vyloženě nebezpečné. Podle všeho již nezodpovídá za to, co z ní verbálně vypadává, nicméně redaktoři a editoři se ze své odpovědnosti vyvléct nemohou. Šéfredaktor Echa24 Dalibor Balšínek dokonce rozhovor s ní označil za jeden z nejlepších textů svého magazínu. Popravdě se pak ani nelze divit tomu, že jeho bývalý zaměstnanec Jaroslav Plesl chodil raději na tenis.

Bizarnost útoků na mladistvé lenivé povaleče však nezná hranic. Rozhovor s ředitelem společnosti na výrobu toaletních koberců jsem musel číst opakovaně a neustále jsem se kontroloval, zda jsem omylem nepozřel extrémní množství psychotropních látek.

Jeho teze, že mladí lidé jsou raději na “pracáku”, než by pracovali za 25 000 v jeho továrně, je natolik obskurní, že vzniká podezření na dnes tolik populární trolling. Je jistě velká škoda, že v dohledatelných inzerátech jeho společnosti nenaleznete nabídku na v jeho kraji (a v jakémkoli dalším také) poměrně nadstandardní plat, ale na zcela obvyklých 11 000.

Nicméně asi nejneuvěřitelnější je informace, že je údajně jedno, zda nabídnete někomu plat dvacet nebo dvacet pět hrubého. Naši zkaženou mládež to stejně nezajímá a raději zevlí na Facebooku.

Jedno je však jasné a jisté. Nesledujeme žádný střet generací X, Y a Z. Sledujeme nekonečnou kontinuální zákopovou bitvu mezi liberály a konzervativci, která se vede napříč všemi generacemi a celou naší lidskou historií.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články