iDNES.cz: Jednotné přijímačky by se měly zrušit

12. 10. 2017
EDUin
Screenshot_2-1

Podívejte se na záznam diskuse Tomáše Feřteka (EDUin) s Jiřím Zíkou (Cermat), která proběhla v rámci pořadu Rozstřel 26. 9. na iDNES.cz. Týkala se jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a jejich dopadu v rámci vzdělávacího systému.

Letos proběhlo 1. kolo plošného jednotného testování školáků. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) teď pracuje na podobě dalšího kola. O tom, ale i o rozdílné přípravě maturantů v Německu hovořili v diskusním pořadu Rozstřel šéf Cermatu Jiří Zíka s konzultantem organizace EDUin Tomášem Feřtkem.

Podle Zíky je určitě dobře, že plošné testování bylo zavedeno. „Stát jako investor chce mít právem informace ze vzdělávacího systému. Informační i motivační funkce je pro stát důležitá,“ uvedl.

Naopak podle Feřtka bylo zavedení jednotných přijímaček špatně. „Ve vzdělávací politice to byl vůbec jeden z nejhorších kroků. Školy jsou různé, snaží se profilovat, jestli na všechny nasadíme jeden přijímací mustr, některé školy nebudou moct přijmout uchazeče, které by chtěly. Navíc učitelé výuku příliš soustředí na přípravu na konkrétní testy, což nepříznivě ovlivňuje podobu výuky na základních školách,“ oponoval Feřtek.

„Není chybou přijímaček, že učitelé špatně nebo jinak připravují žáky,“ namítl Zíka.

Dále diskutující rozebírali, proč bylo jednotné testování zavedeno, nebo odkud přišel tlak na zavedení jednotných přijímaček. Zíka mluvil i o tom, jestli příští rok v 2. kole jednotného testování dojde k nějakým změnám. První kolo podle něj dopadlo dobře, Feřtek oponoval tím, na co si nyní stěžují ředitelé – což je především špatné časové rozložení zkoušek. „Chtěl bych, aby budoucí vláda zrušila povinnost jednotných přijímaček,“ řekl.

Zíka uvedl, že 2. kolo jednotných přijímaček proběhne podobně jako letos.
„Zatím se nezdá, že by mělo dojít k nějaké změně v konceptu,“ řekl.

Maturita už není, co bývala, shodli se odborníci

Řeč přišla i na státní maturity. Oba diskutující se shodli na tom, že maturita dnes již není, co bývala. „Jestliže ji na začátku minulého století mělo 5-10 % populace a dnes je to 70-80 %, je to úplně jiný certifikát,“ řekl Feřtek. Zíka zase zmínil Německo, které podle něj umí maturanty na zkoušku mnohem lépe připravit a má náročnější požadavky.

První kolo jednotných přijímaček proběhlo letos na jaře. EDUin ve spolupráci s iniciativou Maturitní data – odtajněno vyzval ministerstvo školství, aby zajistilo pravidelné zveřejňování anonymizovaných zdrojových dat z jednotných zkoušek.

Den po prvním termínu přijímaček pak iniciativa Maturitní data – odtajněno na svém webu zveřejnila zadání testů pro čtyřleté obory. Cermat poté vypracoval analýzu, podle které je zadání testů autorským dílem, které nemůže nikdo šířit bez svolení (psali jsme zde).

Opakovala se tak situace z roku 2011. Cermat tehdy chtěl, aby maturitní testy byly tajné a podal trestní oznámení na neziskovou organizaci EDUin, která na svých stránkách zveřejnila testy, které okopírovali maturanti.

K jednotným zkouškám se letos přihlásilo 86 tisíc dětí. Všichni uchazeči je mohli absolvovat na dvou školách a měli tak dva pokusy. Žákům se započítal lepší výsledek obou z testů. Testy z češtiny a matematiky mohly školy doplnit vlastními zkouškami.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) v současné době pracuje na podobě 2. kola jednotných přijímacích zkoušek (psali jsme zde).

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články