Letní akademie Discover: „Učíme studenty přemýšlet a číst mezi řádky“

24. 4. 2014
EDUin
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Letní akademie Discover je ukázkou toho, že čím dál víc středoškoláků má chuť vzdělávat se i mimo školu. Vznik akce iniciovali dva slovenští studenti postgraduálu na oxfordské univerzitě, kteří se chtěli o radost z poznávání podělit se studenty středních škol. Podařilo se – letošní, v pořadí čtvrtý Discover přivítá přes stovku účastníků. Web Letní akademie Discover navštivte ZDE, českou verzi stránek najdete ZDE. Na otázky nám odpovídala Mária Friedmanová, odpovědi přeložil a upravil Matěj Bajgar.

Co je smyslem Letní školy Discover ?

Chceme studenty naučit přemýšlet a vidět souvislosti. Chceme jim umožnit nahlédnout do oborů, které by možná chtěli studovat na vysoké škole, a rozšířit jim představy o tom, co můžou v životě dokázat.

Proč si myslíte, že mladé lidi je třeba učit přemýšlet? Copak to neumějí?

Přemýšlet umíme všichni. My ale chceme účastníky naučit „číst mezi řádky“, oddělovat fakta od domněnek, příčiny od projevů a hledání řešení od popisu situace. Třeba si přečtete, že Afriku sužují nemoci a neúrodná půda, a proto je čím dál chudší. To dává smysl a každý tomu může porozumět. Méně lidí si ovšem dohledá, že polovina z nejrychleji rostoucích ekonomik světa je v Africe. Ne každého napadne, že neúrodná půda v Africe je důsledkem nedostatečného hnojení a zavlažování a tedy výsledkem, ne příčinou, chudoby.

Velmi užitečné je naučit se, že když s někým nesouhlasím, potřebuji ho nejdříve vyslechnout, zkusit mu porozumět a připustit, že může mít pravdu. Věříme, že taková dovednost pomůže mladým lidem lépe se rozhodovat o tom, co chtějí dělat, kým chtějí být a jak za svými cíli směřovat.

Kdo Letní školu Discover založil a proč?

Letní školu jsme založili s Kubou Mačákem, který taky studoval doktorát na oxfordské univerzitě. Oslovili jsme své přátele mezi dalšími Slováky a Čechy studujícími na zahraničních univerzitách a ti byli našim nápadem nadšení. Takže lektorský tým byl rázem na světě! Školy jako Oxford, Cambridge nebo Harvard nám umožnily poznat, jak zajímavé, vzrušující a zábavné může vzdělávání být. Měli jsme chuť sdílet své nadšení se středoškoláky u nás doma.

Kde se letošní Letní škola Discover koná?

Stejně jako loni, i letos se Discover koná v rekreačním středisku Podskalí u Považské Bystrice, v takovém malebném údolí pod skalním ostrohem.

Proč právě tam?

Potřebujeme místo, které nabídne finančně dostupnou a dostatečnou kapacitu pro ubytování 120 studentů a 25 lektorů, plus 12 učebních místností. To jsme v Čechách nenašli. Také se nám hodí, že v Poskalí je několik hřišť a bazén, takže si mezi kurzy a workshopy můžeme zahrát fotbal, plážový volejbal a hlavně nejoblíbenější discoverácký sport – famfrpál.

To je z Harryho Pottera? Jak takové utkání ve famfrpálu vypadá?

Přesně tak. Je to taková kombinace dotykového ragby, házené a vybíjené. Akorát létající košťata zatím nemáme, o to víc se naběháme.

Jak vybíráte pro letní školu přednášející a témata? 

Snažíme se nabízet kurzy v oborech, které jsou mezi studenty oblíbené, jako právo, ekonomie psychologie nebo medicína. Jiné kurzy zase pokrývají nové oblasti, které jsou aktuálně „trendy“, jako například neurověda nebo bioetika. Lektory vybíráme mezi kamarády nebo na osobní doporučení. Klíčové pro nás je, jestli budou umět studenty zaujmout a nadchnout. Discover organizujeme jako skupina přátel – hledáme proto lidi, kteří sdílí naši vizi a s kterými si budeme rozumět.

Sto dvacet lidí je docela velká skupina. Jak to produkčně zvládáte? S jakým počtem účastníků jste začínali?

Na prvním Discoveru bylo asi 40 středoškoláků a 11 lektorů. Báli jsme se, že jak Discover bude růst, už se na něm nevytvoří taková atmosféra a společenství. Ale nestalo se. Každý účastník se dobře pozná s lidmi ve svém týmu, s kterými večeří a především soutěží během večerního programu. S dalšími lidmi se seznámí na svých kurzech, na workshopech a ve volném čase.

Jaký ohlas má Discover mezi mladými lidmi?

Velmi pozitivní. Máme ambiciózní slogan – „Discover – nejlepší týden tvého léta“ – a je to skvělý pocit, když ve zpětné vazbě od účastníků čteme, že jsme ho naplnili.

Jaký typ mladých lidí se na Letní školu Discover hlásí?

Jsou to mladí lidé, které zajímá svět kolem nich, kladou si otázky jako: Jak dokáže Google za setinu sekundy najít mezi miliardou stránek přesně to, co hledáš? Jak funguje lidský mozek? Je Matrix možný? Má Putin právo obsadit Krym? Proč se nám někteří lidé zdají krásní a jiní ne? Koho takové otázky baví, toho bude bavit i Discover a lidé, které tam potká.

Může se zúčastnit kdokoli, kdo se přihlásí nebo probíhá nějaký výběr?

Přihlásit se může kterýkoli středoškolák. V přihlášce musí krátkými texty zodpovědět jednu osobní a jednu úvahovou otázku. Ta osobní se ptá „Co bys byl(a), kdybys byl(a) budovou?“. Úvahové otázky jsou na výběr tři, například „Je rozdíl mezi opisováním ve škole a braním úplatků?“. Otázky jsme vymysleli tak, aby se nad nimi studenti museli zamyslet. Není na ně jediná správná odpověď, zajímá nás, jak studenti uvažují a proč si myslí to, co si myslí. Na základě odpovědí potom vybíráme účastníky.

Účastní se někteří lidé Letní školy Discover opakovaně?

Pokud naši účastníci ještě nematurovali, většinou se přihlásí znovu.  Máme z toho velikou radost. Účastníci, kteří už jsou na vysoké škole, by často také rádi jeli a je jim líto, že už nemůžou. Letos poprvé pojedou někteří z nich na Discover jako praktikanti. Doufáme, že tím ještě víc setřeme hranice mezi lektory a účastníky a vytvoříme prostředí, kde se nikdo nemusí bát obhájit si vlastní názor nebo naopak uznat argumenty někoho jiného.

Mária Friedmannová vystudovala dvojjazyčné gymnázium v Košicích (2005), bakalářský titul v oboru sociální antropologie a genetiky získala na univerzitě v Oxfordu, kde pokračovala postgraduálním studiem psychologie. V doktorandském výzkumu se věnuje vývoji porozumění a dekódování jazyka.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články