Maturitní testy mají být Věc veřejná

2. 6. 2011
EDUin
26d93d78fc_30420732_o2

Ministerstvo školství a Cermat se rozhodly podat trestní oznámení na neznámého pachatele a podezřívají „studenta z Jihlavy“, že buď moc rychle píše, nebo má fotografickou paměť. Maturitní test z češtiny, který v pondělí vyplnilo zhruba devadesát tisíc lidí, má být jednou pro vždy tajný a utajené samozřejmě zůstanou i správné odpovědi. Ministerstvo roní krokodýlí slzy, že to nejde jinak, protože tak káže autorský zákon. Že hned několik testů uniklo na web a může si je tam každý prohlédnout? Cermat autoritativně žádá, aby byly ihned staženy! O kvalitě státní maturity je tedy zapovězeno i diskutovat, protože zákony je třeba ctít a těžko debatovat o něčem, co je tajné. Není to sen? Ne, to se jen jeden státní úřad utrhl ze řetězu a politici jsou příliš slabí na to, aby ho zkrotili.

 

Ach, to právo autorské

Autorská práva? To je podivuhodný argument. Za prvé byl vývoj testů hrazen z veřejných peněz, a je tedy logické, že by měla mít veřejnost možnost alespoň zpětně posoudit kvalitu odvedené práce. Navíc až do března letošního roku Cermat ukázkové úlohy a testy zveřejňoval. Co se za dva měsíce změnilo, že dnes už to možné není? Nebo až do března Cermat masivně autorská práva porušoval? Asi ne. Nejspíš se s autory nějak domluvil, že je zveřejnění nepoškozuje. A pokud se byl schopen Cermat s autory úloh dohodnout dříve, bylo by to asi možné i teď.

 

Problém tedy není v autorských právech, ale v neochotě podstoupit veřejnou debatu o kvalitě testů. Protože ty ukázkové kritizoval kdekdo, od učitelů po specialisty z jednotlivých oborů. Ale ředitel Pavel Zelený strčil hlavu do písku autorského zákona a dělá, že neslyší. Vážně to nepřipadá divné ministru Dobešovi, který ve vládě zastupuje stranu s příznačným názvem Věci veřejné?

 

Maturitní test navíc velmi pravděpodobně lze zahrnout pod definici takzvaného úředního díla, které není chráněno autorským zákonem, pokud je jeho publikování ve veřejném zájmu. Jestliže na základě správně vyplněného testu stát uděluje nějaké osvědčení (maturitní vysvědčení, řidičský nebo zbrojní průkaz), nelze to přece dělat bez možnosti zkontrolovat, na základě čeho bylo takové osvědčení vydáno. Nebo si někdo dovede představit, že by byly navěky tajné třeba testy z autoškoly nebo testy nutné k získání zbrojního průkazu?

 

Ostatně přímo ve školském zákoně (§82, odstavec 4) se říká, že každý maturant má nárok nahlédnout do všech materiálů, které mají význam pro hodnocení zkoušky. Tím zadání testu určitě je. Takže můžete nahlédnout, ale nesmíte si nic pamatovat a nikomu to říct? Vymažou vám telefon, abyste si nic nemohl ofotit? To už je opravdu na hraně frašky.

 

Maturitní test empatie

Že státní maturita má zatím k dokonalosti daleko, je známá věc. I ministr Dobeš tvrdí, že ji chce v příštích letech postupně zdokonalovat. Jak, když se rozhodl testy utajovat? Jakým způsobem a na základě čeho má proběhnout veřejná debata? A s kým? S panem Zeleným, který na dubnové konferenci o státní maturitě v Senátu odpověděl na otázky a připomínky středoškolských učitelů (mimochodem zastánců státní maturity), že na nic konkrétního odpovídat nebude, protože není didaktik? S panem Zeleným, který veřejně a opakovaně hájil ukázkový test z dějepisu plný nesmyslů, které rozeznal i laik?

 

Ta debata musí proběhnout mimo Cermat a po ministrovi školství chtějme, ať jí alespoň nepřekáží, když už ji není schopen iniciovat, vést a moderovat. A pokud je opravdu problém jen v řediteli Cermat, pak ať ho neprodleně odvolá. Jen to, co si můžeme přečíst v onom uniklém testu, by na to stačilo. Je poučné sledovat v e – mailové debatě vysokoškolsky vzdělané odborníky, jak se dohadují, co by asi tak mohlo být řešením té které otázky v testu základní úrovně. Často máte pocit, že nejde ani tak o test z českého jazyka ale z empatie. Jakpak to ten autor asi myslel?

 

Co je tu veřejný zájem?

Cermat včera dopoledne požádal i EDUin, aby ze svých stránek stáhl uniklý test z češtiny, a nadhodil možné právní následky. Odpověděli jsme, že tak neučiníme z důvodů, které jste si právě přečetli. A jeden důvod přidávám. V Poslanecké sněmovně je nachystána novela školského zákona, která by po schválení umožnila Cermat prohlásit za tajné prakticky cokoli se mu zlíbí. Považujeme to za nepřijatelné. A říká-li nám Cermat, že to může dospět až k soudnímu sporu, pak jsme s tím srozuměni. Jde o důležitou věc, která ovlivní desetitisíce studentů. Jestliže politici neumí nebo nechtějí zakročit, musí si to občané zajistit sami. Je třeba si vyjasnit, co rozumíme v tomto případě veřejným zájmem a co je a není možné utajovat. Koneckonců, od toho ty soudy máme.

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články