Mladá fronta Dnes: Jidáš Iškariotský, Nelson Mandela, Hitler… a Cermat

2. 6. 2015
EDUin
kk_z

Publikujeme komentář Oldřicha Botlíka k formulaci některých úloh v maturitních testech, jejichž zadání jsou podle jeho názoru zavádějící. Komentář vyšel 14.5. v Mladé frontě Dnes pod názvem Jidáš Iškariotský, Nelson Mandela, Hitler… a Cermat. Maturanti, kteří nejsou spokojeni s hodnocením svých prací, se mohou do 4. června odvolat, podrobnosti najdete ZDE.

Cermat, organizátor státní maturity, zadal maturantům úkol doplnit biblickou postavu z Nového zákona, —** Iškariotského, představeného v kontextu zrady kvůli třiceti stříbrným. Do maturitního testu z českého jazyka a literatury úkol určitě patří kulturně. Patří do něj dokonce i právně – podle závazného požadavku, podle něhož maturant „dovede využít při práci s různými druhy textu poznatků z jiných disciplín podstatných pro porozumění danému textu“. 

Maturitní test pravidelně obsahuje jedinou úlohu tohoto typu. O ní se pak obvykle diskutuje. Podobných „Iškariotských“ jsou totiž mezi poznatky z jiných disciplín samozřejmě desetitisíce. Cermat zatím vybíral uvážlivě. Ve zbytku testu však poznatky jiných vědních oborů občas sám popírá. 

Typická je třeba letošní úloha založená na úryvku reportáže z pohřbu Nelsona Mandely, kde pršelo. Úryvek cituje jednoho z účastníků: „Myslím, že Nelson Mandela by chtěl odejít přesně takto. Déšť znamená, že brány do nebe jsou otevřeny.“ Úloha předkládá další tvrzení: „Nelson Mandela si přál, aby v den jeho pohřbu pršelo, protože Jihoafričané vnímají déšť jako požehnání.“ Maturanti měli napsat, zda je to v souladu s informacemi obsaženými v úryvku. 

Podle vědeckého uvažování to v souladu je, neboť přidáním tvrzení k obsahu úryvku nevznikne spor. Ale Cermat chtěl ve skutečnosti od maturantů slyšet, že tvrzení z úryvku nevyplývá. Proč se tedy ptá způsobem, který vede na odpověď ANO? Navíc si stejně počíná už pátým rokem, a to přes řadu upozornění. 

Internetové diskuse o „Jidášovi“ potvrdily, co česká škola od žáků vyžaduje. Řada účastníků se vytahuje, že umí doplnit jedno biblické jméno. Není to v době internetu trapné? Nemyslím si, že by vzdělaný člověk měl podobné odpovědi googlovat. 

Když ale vygooglovat jdou, měli bychom asi ve školách i v testech chtít od maturantů něco úplně jiného. 
Směr ukázali třeba ti, kteří využili proslulou filmovou scénu a během několika hodin ji otitulkovali. Tak jako by se Hitler dozvídal, že u právě skončeného maturitního testu z češtiny propadl. Zapojili nejen Jidáše, ale i Stalina, jehož jméno ve scéně zazní. Provedli to vtipně a s dobrou synchronizací. Nic z toho je nejspíš ve škole neučili. V té strávili řadu let výukou pravopisu, který přesto v titulcích občas hapruje. 

Příště už snad nezapomenou opravit chyby počítačem…

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články