Na Innovation Campu studenti středních škol navrhovali sociální firmu zaměřenou na potřeby seniorů

13. 10. 2015
EDUin
1_misto_Projekt-spojujici-domovy

Organizace JA Czech uspořádala v Národní technické knihovně v Praze Innovation Camp pro studenty středních škol. Jeho smyslem je umožnit studentům vyzkoušet si v praxi a ve spolupráci s profesionály ze světa byznysu vytvořit vlastní projekt, inovovat a rozvíjet své “měkké“ dovednosti. Taková spolupráce škol a byznysu je výhodná pro obě dvě strany.

JA Czech (dříve Junior Achievement) se dlouhodobě věnuje vzdělávání v podnikatelských dovednostech na českých školách. Studenti si například rámci jejich programů zakládají reálné či fiktivní firmy, které pak soutěží s ostatními firmami v celorepublikové soutěži. JA Czech se dlouhodobě snaží propojovat škol svět a byznysu a učit studenty skrze reálné úkoly a kontakty s praxí.

Innovation Camp je soutěž, v níž mají studenti z různých středních škol příležitost si ve spolupráci s profesionály vyzkoušet práci v týmu a podílet se na řešení aktuálních problémů v oblasti inovací, technologií a vzdělávání. Úkolem studentů je analyzovat problém a potřeby cílové skupiny a následně předložit řešení tohoto problému. Téma zadání je až do oficiálního zahájení soutěže utajeno. Každý tým svůj koncept prezentuje před odbornou porotou. Zajímavostí tohoto projektu je aktivní zapojení konzultantů, tj. zaměstnanců partnera soutěže, a to jak v rámci soutěžních týmů, tak v porotě. Partnerem tohoto Innovation Campu byla pojišťovna NN.

Celkem se letošního Innovation Campu zúčastnilo 140 studentů z 20 středních škol z Čech a Moravy. Bylo vytvořeno 20 týmů, jejichž členy byli i dobrovolníci z řad zaměstnanců NN. Týmy dostaly na místě zadání: navrhnout koncept sociální firmy zaměřené na řešení potřeb seniorů. Každý tým se musel s tímto zadáním popasovat po svém, neustále jim ale byl k dispozici manažer ze společnosti NN. Odpoledne jednotlivé týmy prezentovaly svá řešení před porotou.

Vítězem soutěže se stal Projekt spojující domovy, který zaujal porotu svým konceptem spolupráce dětských domovů a domovů pro seniory.  Na druhém místě se umístil projekt Mentoringu seniorů pro absolventy učňovských oborů, třetí místo obsadil projekt Multifunkčního farmářského klubu pro seniory. Ostatní projekty se zaměřovaly především na mezigenerační propojení, využití zkušeností a rad seniorů v podobě seminářů, přednášek či sdílení, či na využití jejich volného času (například na hlídání zvířat či dětí). Pro studentku Moniku Rösslerovou z vítězného týmu byla nejsilnějším zážitkem týmová práce: „Jsem nadšená z celé akce, ale nejvíc z toho, jak jsme byli schopni celý den pracovat v týmu, složeného ze studentů, se kterými jsme se předtím vůbec neznali.“

Josef Müller, ředitel JA Czech, akci ohodnotil jako přínosnou: „Díky projektu, jako je Innovation Camp, mají studenti možnost vyzkoušet v praxi své „měkké“ dovednosti a zároveň celý den úzce spolupracovat s manažery a zaměstnanci z praxe. Poznají své možné budoucí zaměstnavatele, dobrovolníci z NN zase své potencionální klienty či zaměstnance. Je to výhodné pro obě dvě strany. Snažíme se tak těmito praktickými aktivitami propojovat svět škol se světem reálného byznysu.“

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články