Poslechněte si debatu o smysluplnosti rušení základních škol praktických

11. 12. 2011
EDUin

Zveřejňujeme nahrávku debaty o vládní Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na léta 2011 – 2015, která je veřejnosti známá hlavně sporem o smysl transformace základních škol praktických. Tu navrhují zástupci vládní Agentury, proti se postavila Asociace speciálních pedagogů, která pod protestní petici shromáždila 23 500 podpisů. Právě zástupci obou táborů se názorově střetli v rámci konference obecně prospěšné společnosti Agora CE. Na straně obhájců konference uslyšíte Martina Šimáčka, ředitele vládního odboru pro sociální začleňování v romských lokalitách (Agentura)Kláru LaurenčíkovouLenku FelcmanovouČeské odborné společnosti pro inkluzívní vzdělávání. Na straně odpůrců koncepce pak uslyšíte zástupce Asociace speciálních pedagogů Jiřího Pilaře, Stanislava Drbouta a Marcelu Bernardovou.

 

Pro ty, kterým zhruba dvouhodinová nahrávka připadá příliš dlouhá, malé doporučení. Po zdvořilém začátku začíná ostřejší debata zhruba na 65 minutě.

 

Stručné shrnutí obsahu:

  • Obě strany se v mnohém shodnou. Například v nutnosti inkluze, systému financování, potřebě asistentů, kteří by s dětmi s postižením pracovali i v běžných školách a v nutnosti postupně připravovat školy hlavního proudu na práci s dětmi s  postižením.

  • Hlavní spor je o termíny a  realizovatelnost koncepce. ASP považuje navržené termíny za zcela nereálné, obhájci koncepce říkají, že termíny jsou samozřejmě k debatě, oni považovali za důležité proces transformace praktických škol odstartovat.

  • Obě strany vyjádřily údiv nad tím, že ministerstvo školství, přestože s přijatou strategií souhlasilo, ji fakticky odložilo ad acta ministrovým prohlášením, že se žádné praktické školy rušit nebudou.

  • Hlavním kladem konference se nakonec ukázala sama příležitost, aby se oba názorově protikladné tábory vůbec potkaly, ujasnily si, v čem se shodnou a v čem se liší, a vyjádřily ochotu ke spolupráci.

 

http://dl.dropbox.com/u/28312847/2011/12/Agora_debata_inkluze_111208.mp3

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články