Poslední hřebík do rakve státní maturity

12. 5. 2012
EDUin

Je to smutný příběh. Těžší maturitní test z matematiky chtěl posunout kvalitu ověřování matematických schopností studentů o kousek výš, ale pravděpodobně významně přispěje k tomu, že možná už příští rok žádná „vyšší maturita“ nebude. A i když bude, nikdo se k ní nepřihlásí. Zvlášť pokud se CERMAT bude v komunikaci se studentskou a učitelskou veřejností i dál chovat jako slon v porcelánu.

 

Představte si, že vám hoří stodola a vy naštvaným a vyděšeným sousedům sdělíte, že samozřejmě, je to vážné, to za vámi zdá se vypadat jako požár, ale hasit začnete až zítra, až vám nějaký odborník potvrdí, že to, co lítá ze střechy, opravdu jsou plameny.

Absurdita? Ale takhle přesně se chová CERMAT ve věci sporu o kvalitu testu z matematiky vyšší úrovně, který minulý týden (pátek 4. května) vyplnilo 1700 zcela konsternovaných studentů. Celá věc je od té doby dostatečně známá. Test byl nečekaně těžký, měl zcela jiný charakter než loňský test a cvičné testy a bylo na něj málo času. Navíc se ukázalo, že byl špatně sestavený (chyběly snadnější úlohy v kombinaci s těmi těžšími ve správném pořadí) a CERMAT ho v téhle podobě neověřil na pokusných skupinách.

A jak se v té věci CERMAT zachoval? Nejdřív sdělil do médií, že je všechno v pořádku (jak jinak) a když se k rozhořčeným studentům přidali jejich učitelé a posléze i jinak velmi „promaturitní“ osobnosti jako ředitel PORG Václav Klaus a metodik matematiky Eduard Fuchs, vyvěsil ve středu na své stránky oznámení, že vše posoudí validační komise a test se bude případně „harmonizovat“. Mezi tím plameny vesele plápolají a až komise zasedne, z velechrámu státní maturity budou dávno už jen ohořelé zdi. Nestálo by za to raději jasně vysvětlit, co se tu stalo a proč?

Hraje se tu hlavně o čas a důvěryhodnost. Jedna ze zásadních věcí ve vztahu ke státní maturitě je předvídatelnost. Tedy že studenti i školy budou vědět, co je čeká a k čemu jim výsledky státní maturity poslouží. Čekají stabilní profesionální výkon autorů testů. Test z těžší matematiky obsahoval zajímavé a dobré úlohy, které opravdu zkoumají matematické myšlení. Ale byl velmi pravděpodobně špatně sestavený, nevyzkoušený, a hlavně zcela nepředvídatelný. Vylákal zájemce o matematiku, kteří si chtěli přidat na vysokých školách u přijímaček nějaký ten bod, do pasti. Mnohým hrozí, že neprojdou vůbec a budou muset zkoušku opakovat. Za iniciativu, ochotu riskovat a být na sebe náročnější, byli po zásluze potrestáni. Příští rok už si dají pozor a schovají se do průměru, kde nic nehrozí.

Stejně tak vysoké školy, které vyšly CERMATu vstříc a začaly státní maturitu zohledňovat, si dají příště pozor. Kdo ví, jestli bude ještě v téhle podobě existovat, a i kdyby, bůhví, co z ní zase vyleze. Takže ta miliarda, co jsme jí investovali do dvouúrovňové zkoušky, vesele letí komínem. A ředitel CERMAT pan Zelený zcela vážně v televizi říká (ve čtvrtek večer), že podle něj se nic vážného neděje, když tak ta kritéria hodnocení trochu upraví a všechno bude v pořádku. „Blbej, nebo navedenej?“ říkává se.

 

Ti, kteří si chtějí ověřit, jak jsou na tom s matematickým myšlením, najdou zadání těžší matematiky ZDE. Na stánkách www.novamaturita.cz by se oficiální verze zadání a správné výsledky měly objevit 15. května.

Opravdu pozoruhodnou debatu k tématu mezi Václavem Klausem ml. a metodičkou matematiky z Cermatu Evou Řídkou najdete ZDE.

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články