Představujeme vítěze ceny Eduína 2013: Úžasné divadlo fyziky vás učí žasnout i rozumět.

12. 11. 2013
EDUin
10714874945_69c3fbfd23_z1

Druhá část seriálu, v němž postupně představíme  zajímavé projekty nominované na Eduínu 2013 za inovace ve vzdělávání, je věnována  Úžasnému divadlu fyziky (ÚDiF), které bylo oceněno třetím místem  v kategorii Cena veřejnosti.  Stránky ÚDiF si můžete prohlédnout ZDE. Pokud si chcete zopakovat pravidla soutěže, najdete je ZDE, stručný přehled vítězů a finalistů ZDE.

Úžasné Divadlo Fyziky je program, který se snaží pomocí kejklířské a pouliční show ukazovat fyziku jako inspirující divadlo. Divákům nabízí úžas a porozumění, učitelům inspiraci, jak žáky a studenty zaujmout.  Vystihuje to pět hesel z jejich stránek:

  • Předáváme radost z poznání!
  • Ukazujeme experimenty…
  • Snažíme se o co nejbližší kontakt s publikem…
  • Vysvětlujeme co nejjasněji…
  • Provokujeme  k dalším otázkám a experimentování…

Na otázky odpovídá Barbora MikuleckáVojtěch Hanák. V případě dalších dotazů je můžete kontaktovat na adrese vystoupeni@udif.cz.

Kdy jste začali s oceněným projektem a proč? Umíte pojmenovat a časově zařadit impuls, který vás vedl k úvaze, že na něm začnete pracovat?

ÚdiF je projekt, který budujeme šestým rokem. Impulsem pro jeho založení byla myšlenka skloubení umění pouličních kejklířů a divadelníků s popularizací fyziky a prezentací fyzikálních pokusů. Před šesti lety jsme zkusili vzít pár experimentů na brněnské náměstí Svobody, kde se kolem nás vytvořil hlouček užaslých lidí, kteří se bavili. To pro byl moment, který nás přesvědčil, že má smysl to zkusit. Začali jsme jako nadšenci při studiu, nyní se ÚdiFem živíme na komerční bázi. Nutno podotknout, že nejsme dotováni z žádných grantů.

Co jste chtěli vaším projektem změnit?

Barbora Mikulecká, ÚdiF

Prakticky nechceme změnit nic. Od začátku nás baví předávat lidem všeho věku i vzdělání nadšení pro fyziku. Kolega rád mluví o tom, že našimi vystoupeními chceme způsobit změnu v myšlení lidí, aby odpor k fyzice nebyl mezi lidmi přijímán jako ctnost.

V čem spočívá inovace, kterou přinášíte?

Ukazujeme lidem experimenty. Ale ty již v zásadě vždy někdo před námi vymyslel. Neděláme podle nás nic inovativního. Děláme to, co by měli dělat učitelé na školách, nebo co by rádi dělali, kdyby na to v hodinách měli čas. Inovace u nás spočívá asi v jedinečné prezentaci pokusů a jevů tak, aby lidi bavily a zároveň si z nich odnesli nové poznání. Jde o prezentaci pokusů tak, aby lidé na vystoupení neřekli jen „waw“, jak to u většiny podobných prezentací bývá, ale řekli si také: „A jo, tak takhle to funguje!“.

Kdo je typickým uživatelem vašeho projektu?

Začínali jsme přednostně na školách. Tam mají podle nás vystoupení největší smysl. Nicméně jsme brzo poznali, že to, co děláme, baví všechny. A tak jezdíme i na veřejné akce na hvězdárnách, festivalech, ale i na firemních večírcích.

Co považujete za přínos projektu? Co z vašich původních představ se podařilo uskutečnit?

Asi si nejvíce vážíme toho, že se ÚdiF podařilo vybudovat z vlastního kapitálu, samonosně funguje již šest let a stále se vyvíjí a roste. Vážíme si i ocenění, které se nám podařilo získat. Ať je to cena na mezinárodní přehlídce Science on Stage nebo ocenění veřejnosti Eduína 2013.

Co se zatím nepodařilo naplnit?

Vojtěch Hanák, ÚdiF

No tak asi to největší akvárium na experimenty, co nám teď schne na stole 🙂 Ale vážně. ÚDiF prochází stejnými krizemi jako každá začínající firma, ale jsme optimisté a věřím, že ÚDiF bude pokračovat minimálně dalších šest let.

Co plánujete pro příští rok?

Rádi bychom vytvořili nové vystoupení a obhájili naši účast na Londýnském Science on Stage. V příštím roce, jako v každém předešlém, chceme být větší, profesionálnější, mít víc hraček a také větší tým. Také bychom konečně rádi založili rubriku, ve které budeme video či písemnými materiály inspirovat lidi k domácímu experimentování. Takže se máte na co těšit.

 

Další rozhovory s finalisty ceny Eduína 2013 najdete ZDE.

 

 

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články