Reakce ministerstva školství na tiskovou zprávu EDUin a debata o jednotných přijímačkách

15. 8. 2014
EDUin
Bez-nazvu-1

Ministerstvo školství reaguje na včerejší tiskovou zprávu EDUin: Jednotné přijímací zkoušky znevýhodní děti z méně vzdělaných rodin (ZDE) a vysvětluje, že odlišná kvalita vzdělávání na základních školách nebude znevýhodňovat děti u plánovaných jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Komentář Tomáše Feřteka si můžete poslechnout v záznamu Studia ČT24 ze 14.8. ZDE od 17:53.

Vyjádření ministerstva školství:

1. Návrh v žádném případě žáky neznevýhodňuje, ani neomezuje jejich šanci na získání středoškolského vzdělání. Zkoušky budou tvořeny tak, aby měly nepodkročitelnou úroveň, nutnou pro přijetí na střední školu s maturitou pro každého žáka.

2. Děti, které, jak píšete, na přípravu nemají peníze, znevýhodněny také nebudou. Cermat bude poskytovat školám testy ZDARMA, učitelé je budou moci volně využívat na přípravu žáků k přijímacím zkouškám. Tím bude „možný obchod s přípravou žáků“ omezen.

3. Právě tento krok, který nabídne všem školám zdarma jednotné testy, povede k tomu, že se rozdíly mezi jednotlivými školami budou moci začít snižovat.

(aktualizace 15.8.)

Oficiální stanovisko MŠMT:

Ministerstvo školství odmítá interpretaci společnosti EDUin k jednotným přijímacím zkouškám na střední školy s maturitou. Tento způsob přijímacího řízení funguje již v osmi krajích a pro jsou rovněž v drtivé většině také ředitelé základních a středních škol, jak ukázal průzkum České školní inspekce.

Informace, že jednotné přijímací zkoušky znevýhodní děti z méně vzdělaných a sociálně slabších rodin, je zavádějící. „Pokud někdo argumentuje tím, že systém znevýhodní děti, které si nebudou moci dovolit dodatečné přípravné kurzy, je to čirý nesmysl. Testové otázky budou organizací CERMAT školám poskytovány zdarma. Každý učitel tak bude moci žáky na tyto testy připravovat dle svého uvážení a opakovat jednotlivé testy klidně donekonečna,“ říká ministr školství Marcel Chládek. Možný „obchod s přípravou žáků“, který podle pana Feřtka hrozí, tak bude podle ministerstva naopak omezen.  „Tento obchod fungoval doposud pod diktátem soukromých firem. Mrzí mě, že se pan Feřtek nechává těmito komerčními subjekty, které na přípravných testech vydělávají, ovlivnit,“ uzavírá ministr školství.

Hlavní ambicí zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou, je určení tzv. nepodkročitelné hranice pro přijetí na tento typ škol. Otázky budou koncipovány jako otevřené a obsáhnou celý rámcový vzdělávací plán. Argumenty EDUin, že může kvůli testům docházet ke zúžení vyučované látky, jsou tedy také liché.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články