Respekt.cz: Lidé, které zve nová ministryně ke spolupráci, naše školství nezmění

22. 6. 2015
EDUin
Bez-nazvu-17

Publikujeme text Hany Čápové, který vyšel 22. 6. na webu Týdeníku Respekt pod názvem Valachová si vytvořila tým zastánců zvláštních škol (ZDE). Autorka v něm shrnuje hlavní personální změny na MŠMT, které přicházejí s novou ministryní školství Kateřinou Valachovou.

Nová ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) se zatím na školské půdě příliš neprofilovala. Zhruba deset let byla právničkou v kanceláři ombudsmana, pak v Senátu a naposledy dělala náměstkyni ministru pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi, kde hodně času věnovala služebnímu zákonu. Na to, co od ní ve vzdělávání čekat, se tak dá usuzovat hlavně ze spolupracovníků, které si vybírá.

Nechme stranou Petra Hulínského, náměstka pro sport, kterého převzala po exministrovi Marcelu Chládkovi. Před čtyřmi lety sice musel skončit kvůli špatné pověsti v čele pražské ČSSD a bývalý Valachové šéf Dienstbier ho označil za „ztělesnění klientelismu“ – lze ale pochopit, že nová ministryně nechce jít kvůli trafice pro „zasloužilého“ sociálního demokrata do střetu se stranou.

Koneckonců sama říká, že je jen náměstkem pro sport a za jeho vizi, že peníze, o kterých rozhoduje, se zdvojnásobí ze tří na šest miliard korun, nehodlá bojovat. Věnujme se lidem, které si ministryně sama vybrala nebo o jejich výběru uvažovala.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články