Rozhlas.cz: Branná výchova – Mezi vlastenectvím a nacionalismem je tenká hranice

8. 3. 2018
EDUin
Screenshot_1-4

Publikujeme text, který vyšel 6. 3. na stránkách Českého rozhlasu pod názvem Co znamená být Čech? ‚Mezi vlastenectvím a nacionalismem je tenká hranice,‘ varuje Kartous. Článek shrnuje diskusi mezi Bobem Kartousem a Ivanem Gerhátem (POKOS) týkající se branné výchovy ve školách, která proběhla v pořadu Pro a proti. Záznam debaty najdete v textu na stránkách Českého rozhlasu.

Měli by se žáci základních a středních škol začít opět učit, jak bránit stát? Podle ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (ANO) by měl nový předmět zahrnovat základy zdravovědy, fakta o armádě a také dětem osvětlit, co to znamená být Čech.

„Na školách už vzdělávání v této oblasti probíhá, ale systém není efektivní. Žáci a studenti nedosahují výsledků, které od nich očekáváme,“ říká Ivan Gerhát, který je manažerem projektu Příprava občanů k obraně státu známého pod zkratkou POKOS.

Mladí lidé by měli znát roli armády v bezpečnostním systému státu a její vztah k Integrovanému záchrannému systému. Vědět, proč jsme členem Severoatlantické aliance a Evropské unie, co je to kolektivní bezpečnost nebo proč vojáci jezdí na zahraniční mise,“ vypočítává Gerhát.

 

Celý text najdete ZDE.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články