Poslechněte si, co říká náměstek Nantl o profesním rozvoji učitelů

14. 12. 2012
logo_EDUinfo

Nabízíme stručné shrnutí a zvukové záznamy ze včerejšího kulatého stolu, který se zabýval profesním rozvojem učitelů a kariérním systémem.

Praha, 14. listopadu – Debata o profesním rozvoji učitelů byla nebývale bouřlivá, přítomní učitelé a ředitelé reagovali nesouhlasně na možné zrušení národních institutů, které se doposud dalším vzděláváním učitelů zabývaly. Učitelské fakulty se naopak hlásily k tomu, že právě ony by měly být garantem profesního rozvoje, a to před i po absolutoriu fakulty, byť nepředpokládají, že by měly na vzdělávání učitelů monopol.

Hlavní teze, které padly v rámci debaty na kulatém stole:

• O zrušení NIDV a NIDM se teprve uvažuje, a to na základě zadání vlády o snižování administrativy. Zatím není jasné, zda budou opravdu zrušeny. (Jiří Nantl)

• V každém případě by v budoucím systému profesního růstu učitelů měly větší roli hrát učitelské fakulty. Také je třeba dbát na větší propojenost pregraduálního a postgraduálního vzdělávání a uvědomit si, že v budoucnosti nebude učitelské povolání pravděpodobně povoláním na celý život. To v mnohém změní profil absolventa i podobu vzdělávání po absolutoriu fakulty. (Josef Trna, Jiří Nantl)

• Uvědomme si, k čemu nám má sloužit kariérní systém. Opravdu jen jako cukr a bič pro učitele, nebo jako skutečná podpora všech učitelů v tom, aby se ve své profesi zlepšovali? V každé z těchto možností bude vypadat jinak. (Hana Košťálová)

• Základem úspěchu při vzdělávání učitelů je úzký a každodenní kontakt s nimi. Ten mají právě krajské vzdělávací organizace. (Roman Křivánek)

• Oba instituty, o jejichž zrušení se uvažuje (Národní institut dalšího vzdělávání, Národní institut dětí a mládeže), vyvinuly mnoho metodicky účinných nástrojů. Je nutné, aby po případném zrušení jejich práce nepřišla vniveč. (Hlasy z publika)

Vystoupení prvního náměstka MŠMT Jiřího Nantla v délce 22 minut si poslechněte ZDE.

Kompletní zvukový záznam kulatého stoluZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Možnost, že by byl zrušen Národní institut dalšího vzdělávání, zjevně mnoho učitelů a ředitelů překvapila, účast na kulatém stole byla tentokrát mimořádná. Nejčastěji argumentovali, že právě NIDV garantuje kvalitu vzdělávacích kurzů a je otázka, jestli tutéž činnost budou schopné zajišťovat učitelské fakulty, jak to předpokládá ministerstvo školství.“

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Starší tiskovou zprávu ke kulatému stolu se seznamem účastníků najdete ZDE.

• Starší texty a videa věnované profesi učitele najdete ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s. byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na http://fertek.blog.respekt.ihned.cz.