Požadujme zveřejnění správných odpovědí na maturitní testy

Kromě průběžného zveřejňování maturitních testů by měl Cermat veřejnosti zpřístupnit i správné odpovědi a kritéria hodnocení písemných prací.

Praha 3. května 2012 – Na stránkách novamaturita.cz se zatím neobjevilo zadání testových úloh z českého jazyka základní a vyšší úrovně, ani zadání témat písemných prací. Po loňském podzimním kole maturit, kdy byla testová zadání bez problémů průběžně zveřejňována, předpokládáme, že tomu tak bude i v jarním kole státních maturit. Stejně přístupné veřejnosti by ale měly být i správné odpovědi a zadání písemných prací spolu s kritérii jejich hodnocení.

Po loňském jarním kole státních maturit následoval zhruba měsíc dohadů o tom, jestli mají zůstat testová zadání utajená, nebo je možné je zveřejnit. Argument EDUinu v tomto sporu zněl, že oficiální zveřejnění testových zadání zjednoduší debatu, studenti a veřejnost nebudou odkázáni na „pirátsky“ publikované verze, a navíc mají studenti právo znát testová zadání a správné odpovědi, aby měli dostatek podkladů k vypracování případné stížnosti na průběh státní maturity, na níž jim dává právo zákon.

Ministerstvo školství zhruba po měsíci ustoupilo a Cermat na svých stránkách testová zadání publikoval. V podzimním kole státních maturit je už publikoval automaticky, krátce poté, co je vyplnili studenti. Správné odpovědi ale dostaly jen školy. I tuto zvyklost by bylo třeba změnit a ve chvíli, kdy Cermat uvolňuje výsledky maturit pro školy, měl by na svých stránkách publikovat i správné výsledky testů.

V souvislosti se změnou hodnocení písemných prací, kdy se jejich vyhodnocování centralizuje a dá se očekávat větší míra neúspěšnosti a živější debaty o pojetí a kritériích hodnocení, by bylo vhodné, aby Cermat publikoval, podle jakých kritérií jím vyškolení hodnotitelé písemné práce z českého a cizích jazyků vyhodnocují. Tato kritéria sice obsahuje publikace Český jazyk a literatura, písemná práce z nakladatelství Tauris, ta ale není pro veřejnost běžně dostupná. Bylo by proto vhodné na webu publikovat přinejmenším výňatek z ní, souhrn pravidel hodnocení písemných prací.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Jistě je na místě postupně zvyšovat uživatelský komfort státní maturity. K tomu patří včasné zveřejňování zadání, správných odpovědí ale i kritérií, podle nichž jsou práce opravovány. Trvejme na tom, že státní maturita je vzdělávací služba, kterou si platíme, měla by nám tedy jako svým uživatelům poskytovat jistý komfort.“

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Starší tiskové zprávy a texty k tématu státních maturit najdete ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s. byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na http://fertek.blog.respekt.ihned.cz.

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

5 komentářů k "Požadujme zveřejnění správných odpovědí na maturitní testy"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
Ilona Čechmánková
4 years 2 months ago
Dobrý den, souhlasím s Vámi,že by se měly zveřejnit maturitní testy, které už studenti složili a to buď ve stejný den nebo hned následující. V minulém roce jsem neuspěla v didaktickém testu z anglického jazyka moje úspěšnost v didaktickém testu byla 41,26%.(ostatní ústní zk. 76,93%, písemná zk. 63,89%) Je mi 42 let a snažila jsem si dodělat vzdělání, nastoupila jsem na dálkové studiu za určitých podmínek, ve třetím ročníku (maturitním ročníku) v září, nám bylo zděleno, že se bude maturovat úplně jinak. Bez jakých koliv příprav. V ročníku nás bylo 19, odmaturovalo 5lidí z jazyka ruskeho a jeden z matematiky.… Více »
Petra Moštěková
4 years 2 months ago

Také dávám svůj souhlas se zveřejněním zadání a správných odpovědí. Dovolím si na tomto místě položit dotaz Vám více informovaným: Nevíte, jak je ošetřeno vydávání použitého zadání k didaktickým testům na SŠ jednotlivým učitelům – zájemcům vyučujícím daný předmět? Stalo se mi, že mi vedení školy 3 dni po testu z ČJ nepůjčilo ani jedno z těch x zadání, které ve škole zůstávají (alespoň se tak mělo stát)?

Jean Parker
4 years 2 months ago

V den konání zkoušky z češtiny jsme jako třída napsali do Cermatu e-mail s žádostí o zveřejnění testů a výsledků. Odepsali, že je zveřejní do týdne, protože se nejprve musí všechny testy vyhodnotit a na základě toho se pak může ještě upravit bodování, popřípadě je možno některou otázku zcela vyškrtnout, pokud dopadne mizerně a hodnotitelé uznají, že v testu neměla co dělat

NuClear