Půl miliónu rozdáno, přihlašte se do druhé výzvy Extra třídy

10. 6. 2013
extra-trida

Program Extra třída vede k aktivnímu občanství. V prvním kole dostalo 24 tříd 508.000 Kč. Dnes se otevírá druhá výzva pro školy se značkou Rodiče vítáni.

Praha, 10. června 2013 – V pondělí 10. června otevírá EDUin, o. p. s., ve spolupráci s Nadačním fondem Tesco druhý ročník programu Extra třída, jehož cílem je motivovat žáky k přípravě a realizaci projektů, které budou mít pozitivní dopad na život v obci, kde se škola nachází. U druhého ročníku očekáváme ještě větší zájem škol.

Extra třída je program určený pro školy, které se hlásí ke značce Rodiče vítáni. Umožňuje třídám získat peníze na projekt, který předvede veřejnosti, co umějí žáci udělat pro obec.

Během první výzvy, do níž se přihlásilo 24 tříd, využili žáci oněch maximálně 30.000 Kč např. na vytvoření čtecích koutků, úpravu lesoparku, pomoc postiženým, vybudování arboreta či venkovní posilovny.

Za splnění projektu mohou žáci prostřednictvím webových stránek www.extratrida.cz žádat místní sponzory o odměnu pro třídu, např. ve formě výletu či dovybavení školy.

Smyslem je nabídnout dětem i učitelům možnost vymyslet, naplánovat a realizovat složitější projekt, na jehož realizaci obvykle nemá škola dost peněz. Práce na podobných projektech, kromě prezentace školy navenek, je jednou z prvních příležitostí, kdy si žáci vyzkoušejí, jak je možné školní znalosti a dovednosti využít v reálném životě a komunikaci s „klienty“.

Pro druhou výzvu Extra třídy počítá EDUin a Nadační fond Tesco s částkou 1,5 mil. Kč.

Upoutávku určenou žákům k zapojení do Extra třídy najdete ZDE

Silvie Pýchová, metodička programu Extra třída, řekla: „V první výzvě programu Extra třída realizovalo projekty 24 tříd na různých místech naší republiky. Podle ohlasů očekáváme, že o další ročník bude mnohem větší zájem. Především se nám ale potvrdilo, že projektům realizovaným v rámci Extra třídy se opravdu daří předvést veřejnosti, co děti umějí, a propojovat obec, školu a rodičovskou veřejnost. To je hlavní smysl a cíl naší práce.“

· Silvie Pýchová

e-mail: silvie.pychova@eduin.cz, mobil: 607 123 568

• Starší tiskové zprávy o Extra třídě najdete ZDE, ZDEZDE. Další informace o programu Extra třída a projektové stránky jednotlivých tříd najdete na www.extratrida.cz.

• Reportáže z projektů a rozhovory s patrony i školákynajdete na www.rodicevitani.cz.

• Nadační fond Tesco vznikl v roce 2009 a jeho hlavním posláním je podpora lokálních neziskových organizací ve všech regionech ČR, které působí zejména v oblasti zdravotní a sociální péče; zaměřuje se též na podporu vzdělávání dětí a mládeže. Více se dozvíte na www.nadacnifondtesco.cz.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s., byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.