Šedesát signatářů dopisu premiérovi žádá odvolání ministra Dobeše

24. 11. 2011
logo_EDUinfo

Hlavním důvodem žádosti je chaotický způsob řízení resortu

Praha 24. listopadu 2011 – Mezi prvními signatáři dopisu premiérovi, který žádá odvolání ministra Dobeše pro chaotické řízení resortu, jenž hrozí dlouhodobými následky pro vzdělávací systém, jsou především vysokoškolští učitelé, ředitelé škol, učitelé a profesionálové z oblasti vzdělávání učitelů.

V pondělí 21. listopadu předal na Úřadu vlády zástupce prvních šedesáti signatářů dopis premiérovi Petru Nečasovi, který ho žádá o odvolání ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše. Hlavním důvodem je dlouhodobě chaotické řízení resortu. V etapě, kdy jsou zaváděny tak silné nástroje vzdělávací politiky, jako jsou například státní maturity nebo plošné testy na základních školách, není možné, aby o jejich smyslu nejen že ministr neměl jasnou představu, ale navíc ji měnil z týdne na týden.

Kroky ministra v posledních měsících jasně naznačují, že přes příslib rozvoje učitelské profese a její metodické podpory, jde opačnou cestou. Omezuje to, co je podporou pedagogické práce, a rozvíjí kontrolní a represivní nástroje, aniž je ochoten naslouchat zahraničním zkušenostem a věcným argumentům o negativních následcích, které jeho kroky pravděpodobně přinesou.

Jde už o druhý dopis premiérovi týkající se ministra Dobeše a projektu plošného testování. Poprvé odborná veřejnost upozorňovala na rizika plošných testů právě před rokem a pod dopis se podepsalo 1376 signatářů. Dopis z loňského prosince, který byl premiérovi i s podpisy doručen počátkem ledna 2011, si můžete přečíst ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „ V posledních dvou týdnech je to pátá výzva z řad odborné veřejnosti, která se nějak týká činnosti ministra školství Josefa Dobeše. Asi největší rozruch způsobil jeho pozitivní názor na nápad, využít plošných testů na základních školách k roztřídění žáků na studijní a nestudijní, který vedl k výzvě k rodičovskému bojkotu plošného testování. Učitelé zase reagovali na faktické umrtvení Metodického portálu rvp.cz. Školním psychologům vadí radikální omezení činnosti poskytující odbornou podporu školám. Výzva k odvolání ministra je vyústěním těchto hlasů, protože všechna mediální vystoupení Josefa Dobeše, včetně pondělní tiskové konference k plošnému testování, naznačují, že i když často vyzývá k debatě, hlasy oponentů fakticky neslyší a vést s ním věcnou polemiku prakticky není možné.“

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o. p. s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Celý text dopisu, včetně prvních šedesáti signatářů, najdete ZDE.

• Texty ostatních dopisů a výzev ministrovi: výzva k bojkotu plošných testů, dopis na podporu rvp.cz, odborářská výzva ministrovi, výzva Asociace školní psychologie.

• Starší materiál připravený Stálou konferencí asociací ve vzdělávání (SKAV) konkretizující problematické kroky současného vedení ministerstva školství čtěte ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s. byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na http://fertek.blog.respekt.ihned.cz