Tisková zpráva: Diskuse s Johnem Moravcem, předním odborníkem v oblasti vývoje vzdělávání

22. 7. 2015
jh_4621696848189348999_n

Zveme vás na veřejnou diskusi s Johnem Moravcem, autorem Manifesta 15. Diskusi pořádá EDUin za podpory Fulbrightovy komise a společnosti Scio. V úterý 28. 7. v prostorech Amerického centra.

Praha 22. července  – „Tendence dívat se zpět, nikoliv vpřed, činí ze vzdělávání oblast povážlivě zaostávající za mnoha ostatními odvětvími lidské činnosti. Učíme dějiny literatury, nikoliv budoucnost psaní. Učíme historicky důležité matematické koncepty, ale nesnažíme se vytvářet novou matematiku potřebnou pro budoucnost.“ Tolik krátký citát z Manifesta 15 Johna Moravce, veřejné deklarace shrnující zásadní problémy v rozvoji dnešního vzdělávání.

V 15 bodech shrnul John Moravec, někdejší vědec z University of Minnesota, hlavní problémy současného vzdělávání. Jde o vizi budoucnosti vzdělávání, která je podle jeho vlastních slov založena na výzkumu.

Dvanáct bodů Manifesta 15 otevírá otázku využití digitálních technologií, přizpůsobení současných škol současným dětem, naplňování jejich (dětských) práv, role učitelů, významu a vlivu testování a další zajímavé otázky. Podpořila ho řada odborníků na vzdělávání z mezinárodního spektra, mimo jiné indický vzdělávací vizionář a autor „School in the Cloud“ Sugata Mitra.

John Moravec přijede svou představu o rozvoji vzdělávání představit do ČR. Možnost diskutovat s ním na téma Naše další kroky podle Manifesto 15 budou mít zájemci 28. 7. od 15.00 do 17.15 v prostorách Amerického centra, Tržiště 13, Praha 1. Přednáška i diskuse proběhnou v angličtině, tlumočení je zajištěno. Účast je možná zdarma a bez předchozí registrace.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, uvedl: „Manifesto 15 je jedním z množících se důkazů o tom, že vzdělávání potřebuje redesign. Majorita se stále domnívá, že není třeba nic měnit, a to tváří v tvář technologickým i společenským změnám, které jsou velice hmatatelné. Prezentace Manifesta 15 i diskuse s Johnem Moravcem je dobrou příležitostí k tomu zamyslet se, zda je skutečně možné nechat věci plynout jejich dosavadním tempem. Na besedu vás srdečně zveme. “

Další informace:

•          Text Manifesta 15 (v různých jazykových mutacích, mimo jiné v českém jazyce) ZDE.
  •          Webové stránky společnosti Education Futurem LLC, založené Johnem Moravcem ZDE.
  •          Webové stránky společnosti Knowmad Society, kde John Moravec působí v roli editora ZDE.