Tisková zpráva: Stížnost ČOSIV na zavádějící, manipulativní a lživé reportáže v pořadech Střepiny a Televizní noviny TV Nova

14. 10. 2015
COSIV_n

V Praze, dne 13. října 2015

Vážený pane předsedo Rady pro rozhlasové a televizní vysílání,

jménem České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání a iniciativy Rodiče za inkluzi se na Vás obracíme se stížností na TV Nova kvůli obsahu jejího vysílání v pořadu Střepiny (11. října 2015) a Televizních novin (12. října 2015). Oba tyto pořady se v úvodních reportážích věnovaly tématu změny školského zákona, kterou však představily nepravdivě a zcela neobjektivně. Připravované změny školského zákona rozhodně neruší základní školy praktické, jak bylo několikrát zdůrazněno, a nehrozí žádný „kolaps“ vzdělávacího systému v ČR. Právě naopak, žáci s lehkým mentálním postižením budou mít lepší podmínky pro vzdělávání v běžných základních školách, pokud jejich rodiče budou chtít, aby se v těchto školách vzdělávali. Možnost vzdělávání ve školách zřízených pro žáky s mentálním postižením novela školského zákona nijak neomezuje. Novela by měla zlepšit podmínky pro vzdělávání všech dětí se speciálními vzdělávacími potřebami díky nárokovým podpůrným opatřením v běžných i speciálních školách. Ostatně i kvůli těmto změnám v posledních třech letech vznikal obsáhlý Katalog podpůrných opatření v rámci projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání, který je jako metodická podpora zdarma k dispozici všem školám.

Jsme v kontaktu s mnoha rodiči, kteří plánované změny vítají, jejich hlas bohužel v reportážích nezazněl, i když jsme odpovědnému redaktorovi kontakt na ně předali. Považujeme za absurdní, že i když redaktor natáčel rozhovor s rodičem žáka, který tuto změnu vítal, nakonec tuto výpověď do reportáže nepřidal, takže její výsledná podoba byla zcela jednostranná. Zároveň považujeme za zcela zavádějící a manipulativní srovnávání výkonu žáků z běžných základních škol a základních škol praktických takovým nedůstojným způsobem, jak bylo uvedeno v reportážích. V reportážích navíc nebyli zastoupeni zastánci plánovaných změn z řad ředitelů škol, pedagogů, akademických odborníků či neziskových organizací.

Domníváme se, že reportáže byly natočeny velmi účelově s cílem poškodit myšlenku společného vzdělávání dětí a vyvolat nedůvodnou paniku v široké veřejnosti, a proto žádáme o projednání této stížnosti.

Předem Vám velmi děkujeme.

S pozdravem,

Klára Laurenčíková
předsedkyně
Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání

Kamila Mertová
Iniciativa Rodiče za inkluzi

Na vědomí:
Martin Švehlák
ředitel zpravodajství a sportu skupiny Nova

Dopis ČOSIV si můžete stáhnout ZDE.