Tisková zpráva: Víme vůbec, co má dělat Národní rada pro vzdělávání?

V rámci kulatého stolu budou odborníci diskutovat o tom, jak by měla vypadat a k čemu může být dobrá rada pro vzdělávání zřízená ministrem Chládkem.

Praha 18. října – EDUin se rozhodl využít faktu, že ministr školství upřesnil, že nově jmenovaný orgán, v jehož čele by mohl být Václav Klaus starší, není Národní radou pro vzdělávání, ale jejím přípravným výborem.  Proto chce v rámci pravidelných odborných debat vyzvat odborníky, aby pojmenovali, jak by měla národní rada vypadat, jaké by měly být její pravomoci a sféra působnosti. Videozáznam debaty bude k dispozici ministerstvu školství i odborné veřejnosti a novinářům.

Debata se bude konat v rámci pravidelných Kulatých stolů SKAV a EDUin, ve čtvrtek 20. 11. v Základní škole Vodičkova 22, Praha 1. Vstup je volný, délka debaty dvě hodiny. Přizvaní odborníci budou řešit především tyto otázky:

• Může být Národní rada pro vzdělávání užitečná? Nepůjde jen o formální orgán?
  • Kdo a na jaké funkční období má radu jmenovat.
  • Jaké má být postavení a pravomoci předsedy rady.
  • Jaké má být složení rady, aby nešlo jen o lobbistický orgán již existujících institucí.
  • Nakolik může či musí ministr školství zohledňovat usnesení rady.
  • Jaká je reálná možnost, že rada ovlivní kvalitu vzdělávání.

Pozvánku na akci naleznete ZDE.

Tomáš Feřtek, moderátor debaty, řekl: „Zřízení Národní rady pro vzdělávání, která zajistí, že se nebude kormidlo vzdělávání otáčet jiným směrem každé čtyři roky s novým ministrem, rozhodně vítáme. Ale považujeme za nutnou debatu o tom, kdo má radu zřizovat, jaký má mít mandát i složení. Chceme tak přispět k tomu, aby šlo o opravdu funkční společenství, které bude schopné na podobě vzdělávání něco změnit k lepšímu.“

KS_20_11_ 2014

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

4 komentářů k "Tisková zpráva: Víme vůbec, co má dělat Národní rada pro vzdělávání?"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
Jana Karvaiová

Je trochu směšné,jak je tato akce prezentována:
1/Odborníci – nevidím zde učitele, ředitele škol,poraden
2/Většina odborníků na školství v době konání této konference je v práci, vážený Eduine.To si mají brát dovolenou?

Vit
Taky budu jinde, než na té konferenci, nicméně si se zájmem nějaký výstup z toho rokování přečtu. Už proto, že si nejsem jist, o čem doopravdy bude, protože otázky zveřejněné na serveru Česká škola se docela liší od otázek publikovaných zde. Myslím si, že dokud nenastane konsensus nad odpovědí na otázku z nadpisu, resp. ty první dvě z níže uvedených, nemá smysl řešit ani „technikálie“, které převažují v otázkách publikovaných na České škole, resp. jsou obsaženy v posledních dvou zde, ani vést plané úvahy na téma co taková rada zmůže či nezmůže (prostřední dvě otázky zde). Moje čistě soukromá odpověď… Více »
Bořivoj

Jestlipak jste pozvali někoho z členů onoho tzv. přípravného výboru?

Zdeněk Slejška

Bořivoji, samozřejmě zvali…