Tisková zpráva: Vzdělávání přede-vším: návrh vzdělávací politiky do letošních voleb

1. 9. 2017
6081625226_bcc8143fa2_z

Expertní materiál, pod nímž je podepsáno 17 organizací zabývajících se vzděláváním, je v současnosti projednáván se zástupci politických stran.

Praha, 1. září – EDUin společně s dalšími organizacemi činnými ve vzdělávání vypracoval materiál, který předkládá politickým stranám pilíře vzdělávací politiky, o které by se měla opírat příští vláda. V současnosti dochází k jednáním se zástupci politických stran na tom, do jaké míry jsou návrhy totožné s jejich vlastními vzdělávacími programy ve snaze najít společné body, případně pokusit se přimět politické strany inkorporovat návrhy do jejich programů.

Materiál Vzdělávání přede-vším vychází ze skutečností, které charakterizují současný stav vzdělávacího systému v ČR. Těmi jsou výrazné podfinancování, které činí systém těžko adaptabilní na rychlé změny technologického a následně ekonomického i celospolečenského rázu. Nízkou adaptabilitu omezuje možnost transformovat učitelské povolání do jeho nové role, vůbec jen reprodukovat dostatečně učitelskou obec, která trpí nedostatkem nadaných kandidátů, zejména na základě slabé perspektivy učitelského povolání ve smyslu životní kariéry. To výrazně napomáhá skutečnosti, že škola české děti příliš nemotivuje. Lidé v ČR sice vnímají vzdělávání jako problém, zároveň ale nevytváří společenskou poptávku, která by donutila dosadit jej jako skutečnou politickou prioritu.

Materiál se opírá o tři body:

• Zvýšení podpory učitelů a ředitelů.
  • Zachování toho, co je prospěšné a funkční.
  • Revizi toho, co vzdělávání škodí a snahu zabránit takovým systémovým změnám.

V návaznosti na to materiál předkládá tuto strategii:

• Stavět na trojúhelníku ředitel – učitel – kvalita. Bez zvýšení platů není možné zvyšovat nároky a tedy očekávat pozitivní změnu. Nástroje k hodnocení kvality už existují.
  • Otevřít školu světu: VŠ absolventům, kteří chtějí učit, pestrosti škol, neformálnímu vzdělávání. S cílem vzdělávat a vychovávat k odpovědnosti a k demokracii. Nutnou podmínkou je odstranění politizace ředitelských pozic.
  • Měnit systém vědomě, informovaně a cíleně. Revidovat kontroverzní systémové kroky (maturity, přijímací zkoušky, omezování neveřejných škol atp.). Analyzovat a zpřístupňovat dostupná data o vzdělávání. Inspirovat se v zahraničí.

Olga Žáková, koordinátorka kampaně Vzdělávání přede-vším, EDUin, řekla: „Bereme si za cíl přimět politické strany akceptovat priority vzdělávací politiky, na kterých je mezi zástupci organizací konsensus. Jde záměrně o cíle, které je možné ovlivnit v rámci čtyřletého volebního období.

• Materiál Vzdělávání přede-vším v plném znění ZDE.