bEDUin 1/2013

7. 1. 2013
EDUin
bEDUin

bEDUin

Co přinesly týdny 17. 12. 2012 – 6. 1. 2013

Témata týdne:

hodnocení písemných prací z ČJL, Comenia Script, testování, nadání dítěte, pobyt dětí v přírodě, šikana ve škole, počítačové hry a učení

Výrok týdne:

„Dětem půjde lépe matematika. Bojujete proti obezitě. Zapomenete cestu k lékaři. Posílíte schopnost soustředění se. Rozvíjíte kreativitu dětí a schopnost spolupráce. Nemusíte se bát drog.“ Důvody, proč s dětmi pobývat a učit je více v přírodě z webu Jděteven!cz.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Děti ven! Stálým tématem ve školkách i školách zůstává, jak zajistit dětem dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu, za takřka každého počasí. Občanské sdružení Tereza zprovoznilo zajímavý web s názvem Jděteven!cz, který nabízí rejstřík aktivit vhodných pro pobyt dospělých (rodičů, ale např. i pedagogů) s dětmi v přírodě. Častý pobyt dětí v přírodě podle odborných studií zlepšuje například koncentraci dětí.
  • Taky je pro vás školská reforma záhadou? Rodiče často nemají dostatek vhodných informací o tom, v čem vlastně školská reforma spočívá a proč se výuka mění. Je to v pořádku, když jsme byli ve škole zvyklí na něco jiného? ptají se. Série tří krátkých filmů viděných očima dětí, rodičůučitelů může řadu otázek objasnit. Projekt Dobrá škola připravilo občanské sdružení AISIS, na webu najdete i řadu dalších inspirací a odkazů na zdroje.
  • Comenia odklepnuta: MŠMT schválilo jako oficiální alternativu k psacímu písmu písmo Comenia Script. Čtyři dny poté nabídla firma Samsung volně stáhnutelnou aplikaci určenou k nácviku tohoto písma. Česká grafologická komora se proti zavedení Comenie znovu ohradila a tvrdí, že spíše než o veřejně prospěšnou akci jde o promyšlený byznys. Je zvláštní, že MŠMT nejspíš od autorky písma neodkoupilo autorská práva, což staví školy, které se pro písmo rozhodly, do nejisté pozice.
  • Ničí testování britské školství? Tvrdí to komentátor listu The Guardian, který rozebírá katastrofální důsledky současných změn v britském školství. Patří mězi ně i důraz na standardizované testy. K tématu dále doporučujeme infografiku Co je špatně na standardizovaných testech (USA).
  • Kde vám pomohou rozpoznat nadání dítěte: Mensa spustila nový web, který může rodičům pomoci rozeznat mimořádné nadání jejich dítěte a nabídne také další servis.
  • Umíte dítěti doporučit počítačovou hru? Nakonec snad každé dítě v určitém věku hraje počítačové hry, bylo by bláhové to vytěsňovat nebo se snažit to napravovat. Dobré je ale dítěti doporučit takovou, která neškodí, naopak může i něco užitečného rozvíjet (a upřímně, kolik rodičů má v PC hrách přehled…). Takový servis nabízí rodičům i pedagogům nyní Scio na webu Jakouhru.cz. Hry jsou tříděné podle věku a jsou hodnoceny podle několika aspektů. Skutečně zajímavě mapuje názory na PC hry i tento počin diskuse na webu České školy.
  • Pražský magistrát bude rušit  školy: Esteticko-výchovné gymnázium Evropská nesmí podle nařízení pražského magistrátu od dalšího školního roku nabírat studenty. Škola přitom prosperuje a nikdo jí nesdělil důvody, proč by měla být zrušena. Odbor školství pražského magistrátu tvrdí, že má koncepci na optimalizaci škol, ale je zatím neveřejná a nehotová… Mělo by nás zajímat, podle čeho a které školy hodlá Praha zrušit!

Inspirace z (a do) praxe

  • Herečky hrají ve škole o šikaně: Občanské sdružení Spolek nabízí divadelní představení přímo ve třídách 1. stupňů základních škol zaměřené na téma šikany. 45minutové představení předvádějí profesionální herečky a vtahují do něj i samotné děti. Prohlédněte si sestřih z jejich vystoupení.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 8., resp. 9. 1. Seminář k systému evaluace a monitoringu vzdělávání v ČR (Plzeň, resp. České Budějovice)
  • 9. 1. Setkání NNO ve vzdělávání a představení kampaně Česko mluví o vzdělávání (Praha)

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články