bEDUin 24/2011

20. 6. 2011
EDUin
bEDUin

Co přinesl týden 13.-19.5.2011

Klíčová témata týdne

státní maturita, maturitní studentská tabla, reforma vysokých škol, novela školského zákona, mateřské školy, rovné příležitosti, klíčové kompetence v zahraničí (pdf), matematika a přírodní vědy na ZŠ

Citát týdne

Je to otázka zhruba roku až dvou, ale pracujeme na tom.
Ministr Dobeš o práci na novém školském zákoně při projednávání návrhu novely školského zákona v PSP ČR

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Poslanecká sněmovna projednala v úterý v 1. čtení novelu školského zákona a poslala ji téměř jednomyslně do 2. čtení. V interpelacích (zde stenozáznam) poslanci podpořili především zrušení povinnosti zřizovat Radu školy, povinnosti zpracovávat vlastní hodnocení školy, možnost zřizovat firemní školky nebo změnu přijímacího řízení na střední školy. Vyskytly se mezi nimi i výjimky, které dokázaly uvažovat nad zákonem s větším nadhledem – podle těchto poslanců je novela užitečná, ale je to „salámová metoda“, kdy se MŠMT věnuje střídavě různým oblastem a vsazuje do nich různé přílepky. Školství potřebuje zákon nový. Ministr Dobeš ve své závěrečné řeči přítomné ujistil, že na novém školském zákoně se již pracuje (sic!), přesto je novela potřeba, aby se odbouraly „ty nejkritičtější věci, na které si učitelé a ředitelé stěžují“. Dočkáme se veřejné informace o novém školském zákoně a veřejné debaty o jeho podobě, pane ministře?
  •  

  • MŠMT shrnulo výsledky maturit a je spokojeno. Odborníci provedli recenze testů z ČJ a matematiky a proti podobě maturity se kromě studentů ozvali otevřenými dopisy ředitelé školučitelé češtiny. Maturanti vyzývají svoje kolegy k podání žádostí o přezkoumání průběhu a výsledků zkoušky. A několik perliček nakonec: zatímco ministr se dušuje, že žebříčky škol s výsledky maturit se zveřejňovat nebudou, jeho poradce Václav Klaus ml. by je evidentně rád – jeho škola by se prý blýskla. Daniel Münich komentuje maturity na středních školách z pohledu NERV (pdf). A Leo Pavlát vyslechl v hospůdce zajímavé komentáře studentů ke kvalitě maturit, poslechněte si je.
  •  

  • Podle průzkumu společnosti DAP Services není až polovina dětí v předškolním věku zralá nastoupit do školky. Nedokáží fungovat v kolektivu a vychovali jsme z nich „mamánky“. Vstup takových dětí do zařízení již ve dvou letech, jak někdy požadují rodiče, by byl podle psychologů velkou chybou. Přečtěte si také, jak reaguje veřejnost na návrh MPSV zřizovat tzv. dětské skupiny.
  •  

  • Na všechny školy přijde publikace ÚIV (pdf), která nabízí úlohy z matematiky a přírodních věd. Ty se věnují největším slabinám českých dětí podle posledního průzkumu TIMSS.
  •  

  • Krátká zpráva o tom, jak dosahují Finové rovných příležitostí ve škole.
  •  

  • Do prvních tříd nastoupilo (pdf) o skoro 6 % dětí více než loni, počet odkladů ale roste skoro stejným tempem.

Inspirace z praxe

Dva tipy ze speciálního školství: rozhovor s Lenkou Říhovou o zkušenostech s využitím iPadů a Daniela Doubková v knížce Zistisito sama píše o tom, jaké to je s dětmi na praktické škole.

Akce tohoto týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 21.6. Americké centrum: Standardy a jejich využití ve výuce – zkušenosti amerických učitelů (Praha)
  • 21.6. Fórum Hospodářských novin k tématu „Pomáhá naše školství zvýšit konkurenceschopnost ČR?“ (Praha)

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články