bEDUin 46/2011

21. 11. 2011
EDUin
bEDUin

Co přinesl týden 14.-20.11.2011


Klíčová témata týdne
:

testování, Metodický portál rvp.cz, průzkum o přijímání sexuální výchovy na školách, Asociace školních psychologů kritizuje MŠMT, odbory vyzývají k odstoupení Dobeše, Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR na období 2011-2015, změna pojetí tělocviku na školách

Výrok týdne:

Těžko se to změní nařízením. Proto si myslím, že celoroční vyhlášený turnaj v basketbalu a florbalu může být tím nadšením. Jestliže se toho chce škola zúčastnit, bude mít tělocviky, aby vybrala ty nejlepší děti, které budou ten florbal trénovat a pak třeba uspějí, budou v televizi, zahrají si finále v Praze.“ Josef Dobeš ke svému plánu motivovat děti k pohybu a inovovat tělocvik na školách (Český rozhlas)

Novinky (výběr ze zajímavých událostí):

  • Po kritické reakci médií na Dobešův nápad použít testy na ZŠ pro rozřazování dětí na studijní a nestudijní typy ministr otáčí a ubezpečuje nás ve svém prohlášení, že testy pomohou učitelům i dětem. Očekávatelným výsledkem celé kauzy je výzva psychologů a pedagogů k bojkotu testování – ministr bude nejspíš hovořit o „nepochopení“ svých záměrů, může si za to ovšem sám. Vážně ho můžeme začít brát až poté, co srozumitelně a otevřeně vysvětlí všechny podstatné otázky, které jsou s testování spojené, a přestane vymýšlet smysl testování „za pochodu“. Na některé otázky a problémy upozornil EDUin v tiskové zprávě.

  • EDUin informoval v tiskové zprávě o tom, že MŠMT od Nového roku zásadním způsobem utlumí Metodický portál www.rvp.cz, který učitelům zaručuje bezplatnou metodickou podporu k realizaci školské reformy. Učitelé se obávají, že portálu hrozí ve skutečnosti zánik. Je totiž naprosto zřejmé, že slibovaný roční rozpočet na další provoz portálu je pouhou snahou obalamutit vlkovo břicho na krátký čas, aby tolik nekručelo hlady, než reálně pojde. Ministr se snaží podstatu celého problému zamlžit a tvrdí, že portál bude fungovat dál, což komentoval EDUin v další tiskové zprávě. O útlumu metodické podpory pro učitele přinesla zprávu také ČTK.

  • MŠMT informovalo o tom, že prosadilo nový Dlouhodobý záměr vzdělávání. Má to ale jednu podstatnou vadu – ministr dokument nepředstavil veřejnosti před jeho schválením, ale dokonce ani po něm. Dlouhodobý záměr byl nyní vládou tiše schválen, přitom jej ministr na jaře dostal k přepracování.

  • Děti tloustnou a ve škole se čím dál více vyhýbají tělocviku. Anna Putnová, předsedkyně školského výboru sněmovny, volá po změně, která by děti k pohybu více motivovala a nestresovala je tím, že jsou méně zdatné. Ministr Dobeš má zvláštní řešení v celoročním poháru škol – školy si vypiplají ty nejlepší žáky, kteří se soutěže zúčastní. Ti ostatní si asi znovu posedí na lavičce…

O čem se diskutuje

Inspirace z praxe

  • Přírodovědecká fakulta UK spustila web Prirodovedci.cz, který má pomoci vychovat mladé zájemce o vědu a který v sobě spojuje prvky počítačových her i komunitních serverů.

Akce tohoto týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 22.11. – NÚV: závěrečná konference projektu Kurikulum S (Praha)

  • 24.11. – Kulatý stůl SKAV a EDUin – Má být ředitel manažerem školy, nebo lídrem pedagogického procesu? (Praha)

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články