Středoškolská unie komentuje zřízení ombudsmana

27. 8. 2014
EDUin
stredosk

Česká středoškolská unie (ZDE) na sebe poprvé výrazněji upozornila během loňské kampaně proti dabingu v České televizi. Žáci iniciovali petici a domlouvali podporu duálního vysílání s tehdejším ministrem školství Daliborem Štysem i s Českou televizí, více ZDE a ZDE. I nadále se chystají zástupci Středoškolské unie komentovat jednotlivé kroky ministerstva ve vzdělávací politice. Nyní se vyjadřují k návrhu ministra školství Marcela Chládka ustavit do pozice školského ombudsmana Eduarda Zemana. Přečtěte si jejich argumenty.

Žáci z České středoškolské unie vítají návrh ministra školství Marcela Chládka na zřízení pozice školského ombudsmana. Nesouhlasí však s tím, aby místo bez výběrového řízení obsadil šestašedesátiletý bývalý ministr školství ve vládě Miloše Zemana a zakládající člen SPOZ Eduard Zeman.

„Návrh na zřízení školského ombudsmana je dobrou zprávou. Doufáme, že pozice odborného a nezávislého ochránce práv žáků, rodičů či učitelů přinese své výsledky a přispěje ke zlepšení nálady na školách. Považujeme ale za nešťastné, že ještě před konkrétním vymezením ombudsmanových kompetencí již známe jeho jméno,“ říká Filip Jelínek, předseda České středoškolské unie.

„Jsme rádi, že se funkce školského ombudsmana zavede i v Česku. Na rozdíl od zahraničních protějšků však bude zaměstnán jen na částečný úvazek a navíc má řešit širokou agendu,“ podotýká Štěpán Kment, člen předsednictva České středoškolské unie.

„Ve světle snah o profesionalizaci státní správy je nasnadě, aby na takovou odbornou pozici ministr vypsal otevřené výběrové řízení. Nejenom, že to teď může působit jako místo vytvořené na míru pro bývalého politika, ale podkopává to důvěru v ombudsmanovu nezávislost,“ dodává Filip Jelínek, předseda České středoškolské unie.

Česká středoškolská unie pokračuje v komentování vzdělávací politiky s cílem upozornit na názory středoškoláků.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články