Týden: Vysokoškolský chaos

23. 7. 2015
EDUin
2302027163_675bfed1a6_z

Publikujeme text, který vyšel 13.7. pod názvem Vysokoškolský chaos v časopisu Týden (ZDE) a shrnuje současnou situaci a diskusi kolem novely vysokoškolského zákona. Autorem textu je Vladimír Barák.

Nové znění vysokoškolského zákona se sotva dostalo do sněmovny, už nyní ale ministerstvo školství chystá další novelu. Vrací se i záměr, aby profesory nejmenoval prezident.

Nový vysokoškolský zákon měl být revoluční novelou, která zkvalitní vysoké školství v Česku a navrátí mu někdejší lesk. Špatné školy skončí, ty dobré dostanou více peněz, sliboval tehdejší ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Jenže sliby jsou chyby. Ukazuje se, že Chládkův návrh není tak geniální, jak byl přestaven médiím. 

Snazší zavírání nekvalitních vysokých škol? Nic takového novela neobsahuje. Nový super silný akreditační úřad? Zákon o něm mluví takřka jako o bezvýznamné instituci s méně členy, než má současná Akreditační komise. A slibované odebírání nestandardně získaných akademických titulů se nakonec omezuje jen na plagiátory. Není divu, že s podporou takové normy už mají problém dokonce i někteří vládní poslanci. Znovu se navíc ozývají akademici. Mnozí pedagogové protestují proti tomu, že do jmenování profesorů má i v budoucnu mluvit vrtošivý prezident Miloš Zeman. Ten v minulosti, přestože mu to přikazuje zákon, některé kandidáty odmítl jmenovat. 

Fiasko s případným neschválením zákona proto nyní řeší novopečená šéfka resortu Kateřina Valachová (za ČSSD). Nespokojeným poslancům i akademikům nabízí pro Česko typické řešení – pokud zákon projde v současné kompromisní podobě, zásadnější výtky resort vyřeší další novelou.

Minimalizovat škody 

„Uvědomuji si, že poslanci nejsou připraveni hlasovat pro novelu tak, jak je připravena. (…) Tam, kde zákonodárci pocítí potřebu hlubších změn a nenalézají je v dané novele, se budeme snažit připravit teze, které ale nebudou součástí této novely, ale až té následující,“ uvedla na dotaz TÝDNE Valachová na tiskové konferenci. Představila i svůj nový tým, včetně koordinátora dalších změn ve vysokoškolském zákoně, jímž se má stát budoucí náměstek Stanislav Štech (za ČSSD). 

Co na „gentlemanskou dohodu“ říkají poslanci? U těch opozičních Valachová zatím příliš úspěšná nebyla – z Chládkem předloženého zákona by podle jejich představ nezbyl kámen na kameni. Například ODS vyslyšela hlasy některých pedagogů z pražské Univerzity Karlovy či Západočeská univerzity v Plzni a předložila pozměňující návrh, aby profesor po anglosaském způsobu již nebyl doživotní vědeckopedagogickou hodností jmenovanou prezidentem, ale pouhým funkčním místem na vysoké škole. „V normálním akademickém světě jste dobrý prostě proto, že píšete dobré texty a je za vámi ‚škola‘ vašich absolventů. Nikdy ne proto, že vám nějaký papaláš podepíše papír, že jste profesor. Nechápu, proč si u nás myslíme něco jiného,“ zdůvodňuje šéf strany Petr Fiala. 

A s řadou změn chce přijít i TOP 09. „Teď bude naším cílem minimalizovat škody v zákoně, který leží ve sněmovně. Na to, že se připraví další novela, nemůžeme spoléhat,“ uvedla stranická expertka na školství Anna Putnová.

V koalici to skřípe 

Koalice zajedno není. Strany se přou, co se ještě dá stihnout opravit v novele, která leží ve sněmovně, a co až v té další. Lidovci se tváří přívětivě, ANO chce ale do současného návrh ještě říznout. „Připomínky, že v současnosti navržený zákon měl být ambicióznější a jinak řešit například jmenování profesorů či financování univerzit, chápu. Nicméně ministryně je ve složité situaci, protože domluvit se na něčem s akademiky není jednoduché. To, že by se hlubší změny diskutovaly až v další novele, nevidím jako vysloveně špatné řešení,“ uvedl Jiří Mihola, odborník na školství za KDU-ČSL. Expert za ANO to ale vidí jinak. „Zákon opravdu nesplňuje to, co sliboval pan ministr Chládek, takže už mám připraveno pár návrhů, jak ho ještě v současné podobě změnit. Co bude dále, se uvidí,“ uvedl školský expert Jiří Zlatuška.

Uvidíme v září 

Ministerstvo školství se ale dostává do zmatečné situace. Nikdo neví, jak se změní novela ležící ve sněmovně, zároveň by se ale už měly řešit připomínky vedoucí k dalšímu reformnímu návrhu. Na srovnání chaosu má teď resort dva měsíce. „Zatím vás požádám o shovívavost, protože funkce se oficiálně ujmu až v půlce července. Klíčový školský výbor ve sněmovně ale zasedá až v září a do té doby budeme mít určitě jasno,“ přislíbil TÝDNU budoucí náměstek Valachové Stanislav Štech.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články