Dvě videa na téma sociální nerovnost a peníze ve školství

8. 2. 2013
vite_ze0066

EDUin a KVAS představují videa ze série Víte, že…

Praha, 8. února 2013 – Další dvě minutová videa ze série Víte, že… se snaží přehledným a veřejnosti srozumitelným způsobem vysvětlit problémy vzdělávání v České republice. První z nich se věnuje nerovnostem v přístupu ke vzdělávání, druhé srovnává financování školství v ČR a dalších vyspělých zemích OECD. Smyslem těchto videí je motivovat veřejnost k tlaku na politickou reprezentaci, jež by měla hledat řešení těchto problémů.

Všechna videa s titulkem Víte, že… připravilo pro EDUin občanské sdružení KVAS.

Toto video pojmenovává sociální nerovnosti ve vzdělávání. Patříme k zemím, kde je nejvyšší závislost mezi vzděláním, kterého dosáhli rodiče a kterého dosahují jejich děti. To znamená, že samotné školy neumějí žáky motivovat k lepším výkonům. Druhým problémem je silná selekce – rozdělení dětí do různých vzdělávacích proudů podle talentů, handicapů a sociálního zázemí. Právě to způsobuje jednak velké finanční ztráty státního rozpočtu a také propad Česka v mezinárodních srovnáních výsledků žáků.

Video zhlédněte ZDE

Druhé video upozorňuje na to, že školství v České republice je dlouhodobě podfinancované. Tento známý fakt začne být zajímavý ve chvíli, kdy se na něj podíváme ve srovnání s ostatními zeměmi. Pak zjišťujeme, že patříme až na chvost vyspělých zemí. I to je jeden z důvodů dlouhodobého propadu výsledků vzdělávání.

Video zhlédněte ZDE.

Všechna videa jsou připravena jako upoutávka a motivace k účasti na půlroční debatní kampani Česko mluví o vzdělávání. Její stránky najdete ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Další dvě videa, která nabízíme k šíření médiím i veřejnosti, se snaží upozornit na příčiny propadu našeho vzdělávání. Velmi by nás potěšilo, kdyby se je podařilo prostřednictvím médií a sociálních sítí rozšířit tak, aby přispěla k objasnění skutečných příčin propadu vzdělávacích výsledků. Jen tak je totiž možné začít s hledáním reálných a realistických řešení problémů, do nichž jsme se dostali.“

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o. p. s.

e-mail: tomas.fertek@eduin.cz , mobil: 602 687 016

• Starší tiskové zprávy o kampani Česko mluví o vzdělávání najdete ZDE.

• KVAS, o. s., se zaměřuje na iniciaci a realizaci uměleckých, vzdělávacích a dalších mezioborových projektů. Rozvíjí vlastní know-how v oblasti kreativního využití technologií ve vzdělávání, kulturní advokacie a komunitního plánování kultury. Sdružuje profesionály z oblasti výtvarného umění, divadla, sociologie, politologie a managementu kultury a umění. Více ZDE.

• Česko mluví o vzdělávání je půlroční projekt podpořený Nadací OSF Praha, Google ČR, IBM ČR, Microsoft ČR a Scio.cz, InBorn.  Jeho cílem je informovat prostřednictvím diskusí a médií co nejširší veřejnost o aktuálních problémech vzdělávání, a zvýšit tak tlak na politickou reprezentaci, aby hledala adekvátní řešení.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s., byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.

• Zpráva „Sociální exkluze Romů – ekonomická ztráta České republiky“.