Ministr Dobeš si neověřil data, studentka žádá veřejnou omluvu

10. 6. 2011
logo_EDUinfo

Počet podpisů pod peticí stěžující si na nekvalitní maturitu přesáhl osm a půl tisíce

Praha 10. června 2011 – Ministr školství Josef Dobeš označuje studentský protest proti nekvalitní státní maturitě za umělý a v odpovědi na otevřený dopis studentů zlehčil argumenty autorky dopisu, že si vybrala jako studentka elitního gymnázia lehčí verzi maturity a teď ji kritizuje. Ministr si ale neověřil fakta, informace Cermat poskytnuté ministrovi nebyly pravdivé a Dana Večerková žádá od ministra veřejnou omluvu.

Autoři dopisu, studentka brněnského Gymnázia Matyáše Lercha Dana Večerková a její kolega Daniel Kurowski totiž naopak patří k těm elitním studentům, kteří maturovali z více předmětů, než museli. Dana Večerková celkem ze šesti předmětů, v češtině si zvolila základní i těžší úroveň. Její kolega maturoval ze sedmi předmětů. Proto se jich dotkla tato pasáž v ministrově odpovědi.

Také jsem zaznamenal, že spoluautorka otevřeného dopisu z brněnského Gymnázia Matyáše Lercha se rozhodla pro základní verzi maturity. Pokud si jako studentka vyhlášeného elitního gymnázia, kde jsou na studenty kladeny vyšší nároky, chtěla skutečně změřit kvalitu svého vzdělání, mohla jednoduše složit zkoušku těžší. To však neudělala. Na rozdíl od jiných prestižních gymnázií, kde si studenti až z 90% vybrali obtížnějších verzi, ač jim to letos nepomohlo při vstupu na vysokou školu. Těžší verzi si vybrali jednoduše proto, aby potvrdili prestiž své školy i svoji osobní prestiž.

Situace je o to pikantnější, že o tom, že maturovala z obou verzí češtiny, vysvětlovala Dana Večerková přímo v rozhovoru s ministrem na Čt 24. O to je agresivní reakce Josefa Dobeše nepochopitelnější. Studentka nyní žádá omluvu, v prohlášení pro média píše:

„Mrzí mě, že se mě pan Dobeš nezeptal, jak jsem maturovala. Maturovala jsem z šesti předmětů, mezi nimi z vyšší úrovně češtiny i angličtiny. Žádám pana Dobeše o veřejnou omluvu za šíření nepravdivých informací o mé osobě. Žádám o omluvu i Gymnáziu Matyáše Lercha, které bylo postaveno do špatného světla na základě nesmyslného srovnání mě (jakožto studentky tohoto gymnázia) a jiných prestižních gymnázií. Protože jsem se dozvěděla, že informaci o tom, že jsem skládala maturitní zkoušku z češtiny na základní úrovni, podala panu Dobešovi organizace CERMAT, žádám o vysvětlení CERMATu, jak je možné, že poskytuje moje osobní údaje třetí osobě.“

Studentům také vadí ministrova dezinterpretace otevřeného dopisu. Studenti si nestěžují na lehkost testů, jak uvádí ministr, ale na jejich nekvalitu a mnoho dalších věcí. Podstatnou vadou ministrovy reakce je, že na velmi konkrétní výtky studentů fakticky neodpovídá. Kromě zmínek o jedné testové úloze, na níž odpovědělo 87% studentů správně, a obecných odkazů na odborníky, kteří vše zkontrolovali, tu nejsou žádné věcné argumenty. Bylo by tedy dobré, aby se ministr Dobeš přestal schovávat a postavil se kritice státní maturity čelem, nejlépe v některém televizním diskusním pořadu. Jestliže od počátku státní maturitu zaštiťuje svou osobností a politickou odpovědností, není možné, aby utekl z veřejné scény ve chvíli, kdy nastane první vážnější problém. Ztrácí tak i poslední zbytky důvěryhodnosti.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin o.p.s., řekl: „Ministr Dobeš zareagoval na masivní studentskou kritiku státní maturity tím nejhorším způsobem. Do televizních a rozhlasových debat posílá raději své spolupracovníky a z úkrytu za cizími zády začal útočit. Navíc na podkladě neověřených skutečností. Tvrdit, že kritika ze strany studentů je umělá, je stejně hloupé, jako výrok ředitele CERMAT pana Zeleného pro Respekt, že veřejná oponentura testů, ,nota bene dětmi´, je nepřijatelná. Kdo si ještě vzpomene na slova pražského komunistického funkcionáře Miroslava Štěpána, který na studentskou revoltu v roce 1989 také reagoval slovy, že s do řízení společnosti nebudou mluvit děti, může být pobaven podobností té reakce. Právě studenti z devětaosmdesátého ovlivňovali společenské dění v následujících letech nejvíce a o dnešních maturantech to pochopitelně, z logiky věci, platí také.“

· Dana Večerková, studentka, autorka otevřeného dopisu
e-mail: dana.vecerkova@gmail.com

·Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o.p.s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Celé znění odpovědi ministra Dobeše naleznete ZDE.

• Studentskou výzvu ministru Dobešovi ke zkvalitnění státních maturit najdete ZDE, stránka obsahuje i množství dalších důležitých odkazů k  tématu.

• Rozhovor ministra Dobeše a Dany Večerkové na Čt 24 naleznete ZDE.

• Zadání maturitních testů, případně správné odpovědi a komentáře naleznete ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin o.p.s. byla založena v květnu 2010 a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na blogu http://fertek.blog.respekt.ihned.cz