Odvolání ministra Dobeše žádá po týdnu už 2231 lidí

3. 12. 2011
logo_EDUinfo

Na otevřený dopis zatím premiér Nečas nereagoval.

Praha 2. prosince 2011 – Snaha ministra školství bagatelizovat výzvy, které veřejně kritizují jeho práci, jsou v rozporu s rychle rostoucím počtem signatářů pod jednotlivými z nich. Podstatně závažnější ale je, že na žádnou z nich neodpověděl a nereagoval na otázky, které mu odborná veřejnost položila.

Největší ohlas má v tuto chvíli výzva premiérovi, aby ministra odvolal. Během týdne od zveřejnění ji podepsalo už 2231 lidí, zhruba polovina jsou učitelé a další pracovníci ve školství. Znění dopisu a podpisové archy najdete ZDE.

Tuto výzvu podepsali například: profesor Petr Matějů, profesorka Vladimíra Spilková, profesor Zbyněk Vybíral, architekt Martin Kloda, spisovatel Michal Viewegh, psycholožka Helena Klímová, herečka Táňa Fišerová.

Jen o něco méně příznivců (1815) má výzva psychologů a pedagogů k bojkotu plošného testování na základních školách. Její znění a signatáře najdete ZDE.

K otevřenému dopisu ministrovi školství, aby umožnil další plnohodnotné fungování Metodického portálu rvp.cz, se připojilo zatím 401 pedagogů.

Ani na jeden z těchto podnětů zatím ministr nereagoval, pokud nebereme v úvahu odpověď na pondělní tiskové konferenci, kde se snažil snížit váhu prvních šedesáti signatářů, jejichž podpisy byly pod dopisem premiérovi.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Ministr Dobeš na kritické hlasy reaguje svým obvyklým způsobem. Snaží se je ignorovat, je-li tázán, naznačuje, že ho nekritizují lidé z oboru. Přesně stejným způsobem se po státních maturitách snažil nevnímat, že pod petici stěžující se na nízkou kvalitu maturitních testů se podepsalo skoro patnáct tisíc studentů a maturantů. Stačí se podívat do podpisových archů, aby bylo jasné, že na špatnou práci ministra upozorňují minimálně z poloviny učitelé, včetně vysokoškolských pedagogů.

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o. p. s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Aktuální blog Zaslouží Josef Dobeš pochvalu, nebo odvolání čtěte ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s. byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na blogu http://fertek.blog.respekt.ihned.cz