Přibývá odvolaných ředitelů dobrých škol. Hrozí postupná politizace školství?

Dostávají ve výběrových řízeních přednost kvalitní ředitelé, nebo ti, kteří jdou na ruku místním politikům? Kulatý stůl chce upozornit na narůstající problém se jmenováním ředitelů škol.

Praha 5. prosince – Na vztahy mezi řediteli a zřizovateli škol se zaměří diskuse pořádaná příští čtvrtek 12. prosince od 10 do 12 hodin. Názory na posuzování kvality škol a možné důsledky výběru a odvolávání ředitelů obcemi a kraji si vymění ředitelé škol a zástupci zřizovatelů i odborné veřejnosti. Debata se koná v aule ZŠ Vodičkova, Praha 1 v rámci Kulatých stolů SKAV a EDUin.

Přibývá případů, kdy jsou při výběrových řízeních vyměňováni kvalitní ředitelé a ředitelky základních a středních škol. Byť jde o zákonný postup, je třeba upozornit na fakt, že jeho důsledkem může být postupná politizace školství. Jsou obecní či krajští zastupitelé dostatečně kompetentní při posuzování kvality škol a jejího vedení. Diskuse ukáže, jak situaci vidí Pravoslav Němeček, viceprezident Asociace ředitelů ZŠ, Marcela Štiková, předsedkyně Školské komise Svazu měst a obcí ČR, Jiří Stárek z Asociace základních uměleckých škol, Josef Procházka, předseda školské rady ZŠ TGM Poděbrady a zástupce odboru vzdělávací soustavy MŠMT.

Cílem kulatého stolu je hledat odpovědi na otázky:

• Způsobila změna ve způsobu odvolávání ředitelů zhoršení jejich postavení vůči zřizovateli? Nehrozí postupná a skrytá politizace českého školství?
  • Podle jakých kritérií vybírají zřizovatelé nové ředitele a jsou složeny konkurzní komise z odborníků?
  • Kdo a jak posuzuje kvalitu řízení školy?
  • Jsou případy odvolání úspěšných ředitelů škol ojedinělé, nebo je to začátek nového trendu?
  • Jaké jsou zahraniční zkušenosti s výběrem a jmenováním ředitelů škol?

Pozvánku si stáhněte ZDE.

Tomáš Feřtek, moderátor kulatých stolů, řekl: „Rostoucí počet odvolaných ředitelů a ředitelek ukazuje, že vztah se zřizovatelem je zatím sice nenápadný problém, jehož závažnost ale rychle poroste. Proto jsme se rozhodli věnovat mu jednu z pravidelných debat, abychom si na konkrétních případech vyjasnili, co je nejčastějším důvodem konfliktu mezi vedením školy a obcí či krajem, a jak by bylo možné jim předcházet. A samozřejmě nás zajímá, jakým způsobem může k řešení této situace přispět ministerstvo školství.“

Odebírat komentáře
1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zdeněk Sotolář
6 years ago

Máte nějakou „definici“ kvalitního a úspěšného ředitele?