Ředitel EDUin Zdeněk Slejška se stal jedním ze sociálních podnikatelů, kteří obdrželi tříleté stipendium Ashoka

4. 10. 2013
988483_199766240178393_299494936_n

Mezinárodní organizace Ashoka podporuje v ČR tři profesionály z neziskových organizací měnících společnost – Kateřinu Thorovou (APLA), Martina Kontru (BAJKAZYL) a Zdeňka Slejšku (EDUin).

Praha, 4. října 2013 – Stipendium Ashoka je určeno na podporu osobností, které svou činností proměňují společnost. Mezinárodní společnost Ashoka působí v České republice od roku 1995, s přestávkou mezi lety 2003 a 2011. Včera představila nový koncept své činnosti a stipendisty z posledních let.

V rámci slavnostního večera v pražském hotelu Century Old Town Prague se představila organizace Ashoka, která působí v ČR od roku 1995. Za tu dobu podpořila osobním tříletým stipendiem 29 osobností. Po několikaleté přestávce znovu naplno obnovila činnost i v České republice a seznámila veřejnost se třemi stipendisty (Ashoka Fellows) z let 2011 – 2013. Jsou jimi:

Martin Kontra (Bajkazyl), Ashoka Fellow 2011, městský rozvoj

Zaměřuje se na narůstající fragmentaci společnosti a zhoršující se kvalitu života, které jsou výsledkem příliš rychlého městského rozvoje. Proto vybudoval síť komunitních center Bajkazyl.  Prostřednictvím opraven kol, veřejných diskuzí o městské infrastruktuře, kulturních akcí a propagací místních služeb a výrobků propojuje stovky lidí.

Martin Kontra je podporován díky mezinárodnímu partnerství Ashoky a společnosti GeoPost Group (jejíž součástí je v České republice firma DPD).

Více na www.bajkazyl.cz

Kateřina Thorová (APLA), Ashoka Fellows 2012, zdravotní péče

Organizace APLA (Asociace Pomáhající Lidem s Autismem) pomáhá světu porozumět autismu a lidem s autismem porozumět světu. Jako první v republice začala usilovat o profesionalizaci přístupu k osobám s poruchou autistického spektra pomocí souhrnné nabídky služeb v oblasti rané intervence, péče, socializace, vzdělávání a zaměstnávání  jedinců, kterých se autismus dotýká.

Kateřina Thorová je podporována programem „Making More Health”, který je společnou celosvětovou iniciativou Ashoky a farmaceutické společnosti Boehringer Ingelheim, jejímž cílem je zlepšit zdraví v různých komunitách ve světě.

Více na www.apla.cz

Zdeněk Slejška (EDUin), Ashoka Fellow 2013, vzdělávání

Usiluje o to, aby čeští občané měli slovo při právě probíhajících změnách ve vzdělávacím systému.  Svého cíle dosahuje zpřístupňováním škol a oslovováním a propojováním aktérů vzdělávání (rodičů, odborníků, podniků, komunit).  EDUin pro každou z těchto skupin připraví strategii, která jim nabídne konkrétní způsob, jímž mohou vzdělávací systém ovlivnit.

Zdeněk Slejška je podporován partnerskou spoluprací Ashoky a nadace ERSTE. Jejím cílem je najít a finančně i strategicky podpořit vynikající sociální podnikatele, kteří působí v různých oborech ve střední a východní Evropě. Více na www.eduin.cz, www.rodicevitani.cz, www.extratrida.cz, www.ceskomluvi.cz

Olga Shirobokova, koordinátorka Ashoky ČR, řekla: „Obnovujeme svou činnost v České republice a zároveň hledáme nové podoby práce. Kromě výběru stipendistů chceme napojit Fellows z České republiky na mezinárodní komunitu stipendistů Ashoky a umožnit jim tak větší vhled do mezinárodní sítě těch, kteří inovativními metodami mění společnost.“

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, o.p.s., řekl: „Pro kohokoli, kdo se snaží v Česku o společenskou změnu, je mimořádně významné, když ho ocení mezinárodní organizace, která umí posoudit, nakolik je vaše práce opravdu efektivní a společensky prospěšná. Taková důvěra, navíc podpořená stipendiem, které umožňuje soustředit se na práci, to je zásadní popostrčení a ujištění, že vaše námaha má smysl.“

Stránky společnostiAshoka Česká republika naleznete ZDE.

–          Ashoka je mezinárodní organizace, která stála u zrodu fenoménu sociálního podnikání. Od roku 1980 se zabývá vyhledáváním a podporou sociálních podnikatelů – jedinců, kteří řeší sociální problémy inovativním způsobem – ve více než 70 zemích. Díky finanční podpoře od mezinárodních firem, poradenství a networkingu jim Ashoka pomáhá šířit jejich myšlenky na národní i mezinárodní úrovni. V celém světě je dnes už 3 000 stipendistů Ashoky.  Ve střední Evropě jich od roku 1995 bylo vybráno víc než 170. Stipendium je přidělováno na základě vícekolového výběrového řízení. O způsobu výběru více ZDE.

–          V České republice bylo od roku 1995, kdy se stala prvním Fellow Petra Vitoušová z organizace Bílý kruh bezpečí, vybráno 29 stipendistů Ashoky. Stipendium je tříleté a je určeno k osobnímu rozvoji těch, kteří přinášejí společenské inovace. Mezi stipendisty Ashoky patří například Pavel Křížek (Ochrana fauny), Tereza Hradilková (Společnost pro ranou péči), Hana Malinová (Rozkoš bez rizika). Seznam všech stipendistů najdete ZDE.