Rodiče píší novému ministrovi, aby je nenutil testovat děti na základní škole

Pilotní testování v 5. a 9. třídách bude odstartováno 21. května

Praha 4. května 2012 – Skupina rodičů oslovila otevřeným dopisem nového ministra školství Petra Fialu se žádostí, aby co nejdříve změnil předpis, který nutí všechny rodiče dětí na základních školách, aby podrobily své děti plošnému testování. Argumentují především nebezpečím, že žákovská populace se na základě výsledků testování rozdělí na motivované a nemotivované, což výrazně ovlivní jejich další vzdělávací dráhu.

Iniciátoři dopisu pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a pro Českou školní inspekci (ČŠI) žádají o změnu rozhodnutí bývalého ministra Josefa Dobeše, kterým je stanovena nová povinnost zúčastnit se plošného testování pro žáky 5. a 9. tříd. Cílem dopisu je, aby plošné testování, plánované již na konec května tohoto roku, bylo zrušeno nebo upraveno na výběrové testování (testování jen vybraných skupin dobrovolně zapojených žáků, s povolením jejich rodičů).

Rodiče žáků argumentují mimo jiné: Pokud se tyto testy stanou důležitou částí vzdělávacího systému na základních školách v ČR, rodiče mohou z obavy o budoucí úspěch svých dětí vyvíjet tlak na školy, aby připravovaly žáky zejména na testy. Školy pak mohou začít omezovat prostor, který věnují různorodým předmětům či dovednostem nebo omezí podporu individuálního talentu dětí. Školy, které vzdělávají i děti méně nadané v oblastech testování, mohou nepřiměřeně zvyšovat tlak na tyto děti, ačkoli právě ony potřebují individuální podporu. A nestačí jen vyřadit z testování skupinu diagnostikovaných žáků, mnoho dětí může mít různé aktuální znevýhodnění pro podání výkonu v testech.

• Hana Chalušová, jedna z iniciátorů výzvy
    e-mail: hana.chalus@gmail.com, mobil: 774 414 213
  • Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin
    e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Dopis a další informace naleznete on-line ZDE.
  • Vyhlášení programu zjišťování výsledků vzdělávání naleznete on-line ZDE.
  • Podpisový arch k otevřenému dopisu rodičů naleznete ZDE.

• Další iniciativu, která vyzývá rodiče k bojkotu plošného testování, najdete ZDE.
  • Příklad článku, který zpochybňuje pozitivní vliv testování na výsledky, najdete ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s. byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na fertek.blog.respekt.cz.

Odebírat komentáře
3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Petra Krips
8 years ago

Dobrý den, rozhodně nesouhlasím s tímto „škatulkováním“ žáků, které již proběhlo i v cizině a bylo potvrzeno, že tato metoda je krajně nevyhovující a nesmyslná. Učitelé se pak soustředili pouze na učení toho co je v testech a upřednostňovali pouze žáky, kteří měli šanci uspět atd. Proč chcete opakovat chybu jiných zemí, když už je potvrzeno, že to je nesmyslné. Proč by to asi tak významné země rušili a uznávali, že to byla chyba. Raději investujte peníze do školství jako takového a ne do nesmyslů. Už jsem se účastnila i petice, ale stále nás rodiče neposloucháte, přestože jsme to právě… Více »

Jan Horálek
8 years ago

Tak já zase naopak s plošným testováním žáků souhlasím. Úroveň vzdělání v posledních letech poklesla a dle mého je jedním z příčin nexistence objektivního srovnání. Je dobře, že takové srovnávací testy budou.

Jiří Kovalský
8 years ago

A já si zase myslím, že srovnávací testy nikoho nic nenaučí. Souhlasím s Petrou Krips.