Tisková zpráva: Každá třída se může stát jednou z padesáti Extra tříd

11. 6. 2014
1401723439

Třetí ročník programu Extra třída se otevírá všem školám v České republice. Projekty dětí, které oživí místní dění, podpoří Nadační fond Tesco celkovou částkou až 1.500.000 korun.

Praha 11. května EDUin ve spolupráci s Nadačním fondem Tesco vyhlašují 3. ročník výzvy programu Extra třída. Přihlásit se může každý kolektiv žáků 7. – 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií s nápadem, jak obohatit místní život. O realizaci projektů se starají děti s podporou učitele-patrona. Letos se školákům povedlo uspořádat výstavu z vlastních fotografických prací nebo obnovit promítání v místním letním kině.

Doposud byla účast v programu Extra třída omezená na školy s certifikátem Rodiče vítáni, který uděluje společnost EDUin. Odteď se mohou hlásit třídy ze všech škol v České republice, které chtějí udělat něco pro své okolí. Nadační fond Tesco rozdělí mezi vybrané projekty částku až 1.500.000 korun.

Akce Extra tříd bývají významnou místní událostí. Většina školáků při tom poprvé prezentuje vlastní iniciativu na veřejnosti a zažívá bezprostřední ohlas okolí. Je to pro ně daleko větší dobrodružství než školní úlohy a děti se při tom naučí spoustu praktických věcí.

Další novinkou třetího ročníku Extra třídy bude větší zapojení rodičů. Posílí se tak vztahy mezi školou a rodinami dětí i sousedské vztahy. Rodiče budou také moct více nahlédnout do školního dění.

1399022139

Galerii letošních projektů si prohlédněte ZDE.

Silvie Pýchová, metodička programu Extra třída, řekla: „Rozšíření programu na všechny školy je důležitým krokem vpřed. V předchozích dvou ročnících jsme si ověřili, že děti baví dělat něco ‚opravdového‘, co je zároveň užitečné i pro jejich okolí. Nápady dětí i to, jak je dokázaly uskutečnit, nám kolikrát vyrazily dech. Výstavu, kterou vytvořily děti ve Frýdlantu, si pochvaloval i samotný starosta. Rodiče zas mají příležitost vidět své děti v jiném světle a být na ně pyšní. Proto chceme, aby tuhle možnost dostaly všechny školy u nás.“