Tisková zpráva: Školy se v komunikaci na internetu výrazně zlepšily, stále však nevyužívají možnosti webu naplno

8. 9. 2015
1180

EDUin ve spolupráci se společností Webnode uspořádal výzkum na téma „komunikace školy v prostředí internetu“. Webové prezentace budou moci české školy představit v nové soutěži sCOOL web.

Praha 8. září 2015 – Internet postupně proniká i do relativně technologicky rezistentního prostředí českých škol. Přes 80 % českých škol umožňuje rodičům svých žáků on-line komunikaci. Alespoň těch, které jsou on-line i v „mrtvém“ prázdninovém období. Právě tyto školy udržují svůj web při životě tím, že častěji aktualizují jeho obsah. Tyto a další výsledky ukázal průzkum provedený na vzorku 275 škol v srpnu 2015. Průzkum, který uspořádali EDUin a Webnode, předchází nové soutěži sCOOL web, v níž budou oceněny nejpovedenější webové prezentace škol.

scool-logo-hiresNejzajímavější zjištění:

• Přes 80 % škol umožňuje rodičům online komunikaci.
• Klasifikaci sdílí přes intranet už 75 % škol.
• Školy se velmi zlepšily v četnosti aktualizací.
• Mnoho škol dnes využívá intranet, kde na zabezpečené části sdílí se svými žáky a jejich
rodiči cenné informace (suplování, docházku, studijní materiály apod.).

Kde by měly školy ještě přidat:

• Školy sice deklarují komunikaci s rodiči online, ve většině ale nemají stanoveny standardy
(např. kdo a v jaké lhůtě musí rodiči odpovědět).
• Na školní weby dosud přispívá málo dětí, na mnoha školách je to na bedrech ředitele nebo
webmastera.
• Většina škol stále pravidelně nemonitoruje návštěvnost svého webu, mnohé ani
netuší, jak to lze provádět.

06

Podpořit dobrou praxi škol v jejich aktivitách na internetu si bere za cíl soutěž sCOOL web, která na průzkum navazuje. Soutěže se mohou zúčastnit všechny ZŠ a SŠ v ČR. Jde o jedinou celostátní soutěž svého druhu. Její první ročník právě započal, školy se mohou registrovat na webu soutěže (pozn. pro editory). Partnery soutěže jsou Unicorn, Webnode, CZ.Nic a Global Vision.

Vít Vrba, zakladatel společnosti Webnode, uvedl: „Online komunikace mezi školou a rodiči se v Česku stává pravidlem, a ne výjimkou. Z naší zkušenosti jde však často o komunikaci jednosměrnou, kdy web školy slouží spíš jako nástěnka než plnohodnotný nástroj pro interakci. Přitom dnešní technologie nabízejí úžasné a často bezplatné možnosti, jak rodiče vtáhnout do školního dění. Těším se, že díky soutěži objevíme školy, které toto pochopily, a budou moci inspirovat ostatní.“

Mirek Hřebecký, koordinátor soutěže sCOOL web, EDUin, uvedl: „Naším cílem je pomoci zlepšit web každé škole. Není proto nejdůležitější, kdo soutěž sCOOL web vyhraje, ale kolik škol využije našich kritérií dobrého školního webu k posunu vpřed.“