Tisková zpráva: Eduína 2016 – Do Auly Slávy vešel profesor Jan Sokol

2. 12. 2016
IMG_2613

Proběhlo slavnostní vyhlášení cen Eduína 2016 za inovace ve vzdělávání. Hlavní ocenění získal studentský spolek Výluka a Mapa společenských stereotypů. Za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání byl oceněn profesor Jan Sokol.

Praha, 2. prosince 2016 Večer 1. prosince proběhlo slavnostní vyhlášení čtvrtého ročníku ceny Eduína za inovativní přístupy a projekty ve vzdělávání. Během slavnostního vyhlášení v Mramorovém sále České spořitelny bylo předáno celkem sedm ocenění. Z devíti finalistů vybrala tři nejlepší odborná porota, tři své favority ocenila i veřejnost v online hlasování, během něhož bylo rozdáno 2666 hlasů. Za svůj celoživotní přínos pedagogice a vzdělávání byl oceněn profesor Jan Sokol. EDUin tuto soutěž pořádá za podpory Nadace Depositum Bonum České spořitelny. Mezi partnery soutěže letos patřili také Bakaláři software s.r.o nebo redakce Řízení školy nakladatelství Wolters Kluwer.

Výsledky ceny za inovace ve vzdělávání Eduína 2016:

Cena veřejnosti:

1. místo: Výluka – Výluka, z. s. (http://www.vyluka.org/)
  2. místo: Badatelna – Masarykova univerzita (https://www.youtube.com/user/ScienceMuni)
  3. místo: Science slam MUNI – Masarykova univerzita (http://www.scienceslam.cz/)

Cena odborné poroty:

1. místo: Mapa společenských stereotypů – Centrum současného umění DOX (http://www.dox.cz/cs/skoly-a-skupiny/mapa-spolecenskych-stereotypu)
  2. místo: Příběhy našich sousedů – Post Bellum, o.p.s. (http://www.pribehynasichsousedu.cz/)
  3. místo: Pravidelná mezigenerační setkání „Povídej“ – Mezi námi, o.p.s. (http://www.mezi-nami.cz/)

Aula slávy – cena za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání:

• Jan Sokol

Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. – prošel pestrou škálou zaměstnání od zlatníka, přes programátora až k filozofovi a politikovi. Od 90. let je spojen se vzděláváním – jako poradce ministrů a v roce 1998 ministr školství v úřednické vládě J. Tošovského. Jeden z mála akademiků, který veřejně vystupuje a komentuje dění ve společnosti. Daří se mu respektujícím způsobem komunikovat s mladou generací, je neúnavným propagátorem Wikipedie a spoluautorem projektu Senioři píší Wikipedii.

Václav Kubata, ředitel Nadace Depositum Bonum, která je generálním partnerem ocenění Eduína a partnerem Ceny veřejnosti, řekl: „Je nám ctí, že pomáháme oceňovat vzdělávací projekty s inovativním přístupem. Je za nimi vidět práce řady lidí, kteří dělají něco navíc. Všechny tyto aktivity napomáhají učitelům v jejich sice složité, ale i zajímavé a smysluplné práci a vedou jednoznačně k obohacení české společnosti. Jednodušeji učitel dítě zaujme a pomůžeme mu v důležitém objevování světa v souvislostech.“