Co si myslí cizinci o české škole I.: Nancy nechápe, proč musí být všechny děti nejlepší

1. 12. 2013
EDUin
nancy_z

Na problémy cizinců a migrantů v české škole jsme upozornili minulý týden ZDE (zajímavá infografika!), dnes zahajujeme krátký seriál, který nám zprostředkuje názory cizinců, kteří mají nějakou zkušenost s českým vzdělávacím systém. Nancy Engelen je z Nizozemí, žije tu už osmnáct let, přesto je udivena minimální podporou dětí při výuce češtiny, důrazem na domácí úkoly a tlakem na výsledky dětí v kombinaci s minimální podporou motivace k učení a práci.

Nancy je Holanďanka, bydlí už léta ve východních Čechách, mají s manželem dvě děti (6 a 8 let) a provozují malý hotel. Je to žena selského zjevu a razance, takže když vystoupila na nedávné konferenci značky Rodiče vítání před auditoriem plným ředitelů s tím, co jí překvapilo na české škole, nemohlo to nevzbudit pozornost.

Nejdřív totiž nechtěli jejího syna do mateřské školy, protože v její obci žádná není a jinde berou přednostně děti z té své. Jenže pro vnímání jazyka je mateřská škola zásadní. Pak ho nechtěli na základce, protože neuměl dobře česky. Že prý je to věc rodiny. „My na děti mluvíme jen holandsky. Kdybychom na ně mluvili česky, budou umět blbě česky. Ale naše děti žijí tady, potřebují umět dobře česky, tak by jim škola měla pomoct. Od toho snad je, ne?“ divila se Nancy. Ředitelé v auditoriu uznale pokývali hlavami.

„Prosím vás, co jsou to ty DOMÁCÍ ÚKOLY? To dáváte dětem, nebo rodičům? Já bych si chtěla se synem odpoledne chvíli hrát, někam jít, ne pořád sedět nad matikou a prvoukou. Tady děti tráví hrozného času ve škole, kde se mají naučit, jak to funguje na světě?“ Pár ředitelů kývalo souhlasně, jiným tuhla tvář.

„A proč vlastně chcete, aby každé dítě mělo ze všeho jedničky? Dvojka už je špatná známka? Každé dítě je přece jiné, každé zajímá trochu něco jiného. A když syn udělá chybu v diktátu, už má dvojku. Každý přece dělá chyby. Tady je na děti hrozný tlak, že musí být ve všem nejlepší. Tady je důležitý výsledek, v Holandsku motivace a snaha dítěte.“ To už ztuhli skoro všichni. Jen někteří zaujetím, jiní rozhořčením.

Většina sálu nakonec Nancy přes všechnu ostnatost tleskala, ale jedna paní ředitelka pobouřeně odcházela s poznámkou: „Tak si vem ty svý dřeváky a vrať se do Holandska!“ Nemají to ti cizinci v české škole úplně lehké.

Podívejte se na patnáctiminutové vystoupení Nancy Engelen:


Vystoupení Nancy Engelen na konferenci Rodiče vítáni

Zdroj: Rodiče vítáni

Další příspěvky k tématu:

Nerozumíš výkladu? Zatím je to hlavně tvůj problém!

Zkušenost cizinců s českou školou je často zbytečně drsná

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články