Deník.cz: Místo dětských skupin by byly jesle, přispíval by jim stát

2. 7. 2020
EDUin
IMG_1406-scaled

Publikujeme text ČTK, který shrnuje návrh novely zákona o dětských skupinách, kterou připravilo MPSV. Text vyšel 1. července na zpravodajském webu deník.cz.

Dětské skupiny v nynější podobě by měly do čtyř let nejspíš přestat existovat. Nahradit by je měly jesle. Požadavky na jejich podobu a fungování by byly přísnější. Zařízení by bylo pro děti od půl roku do čtyř let. Na místo pro děti rodičů, kteří pracují či studují, by přispíval stát. Vyplývá to z nové verze novely o dětských skupinách, kterou zveřejnila na webu vláda. Podle plánu by měl zákon platit od poloviny příštího roku, na provedení změn by byl čas do konce června 2024. Poté by se porušování pravidel mohlo pokutovat.

Česko patří v EU ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Chybějící místa ve školkách měly zajistit dětské skupiny. Zákon o nich prosadili poslanci v roce 2014 přes veto prezidenta Miloše Zemana. Zásluhu na přijetí normy si pak připisovaly tehdejší vládní i opoziční strany. Dosud vznikla víc než tisícovka skupin s asi 14.900 místy. Služba se platí převážně z peněz EU. Jejich čerpání skončí v polovině roku 2022.

Novelu o dětských skupinách připravilo ministerstvo práce. Předložilo ji už v říjnu 2018. Navrhovalo tehdy pro dětské skupiny státní příspěvky na vybudování i na provoz. Na místo to mělo být 7500 korun měsíčně. Loni v září přišel resort s další verzí novely. V ní přejmenoval dětské skupiny na jesle. Na místo mělo být 5000 korun měsíčně. Nynější příspěvek z evropských fondů činí 9800 korun.

Komunisté, kteří vládu podporují, mají od počátku k dětským skupinám výhrady. S přejmenováním na jesle nesouhlasí. V polovině června poslankyně ANO a KSČM uvedly, že se se členy vlády dohodly na tom, že by místo přeměny skupin na jesle měly vznikat jeslové třídy v mateřských školách. Podle plánu by se měly dál platit z peněz EU.

Norma se tak upravovala. I podle poslední verze z vládního webu by se skupiny přejmenovaly na jesle. Pravidla by byla přísnější. Nově by zařízení muselo mít šatnu, oddělené prostory na spaní, místnost na prádlo a další náležitosti. Bylo by pro děti od půl roku do nástupu do školy, za čtyři roky pak jen do čtyř let.

Stát by přispíval na místo jen dětem do čtyř let, jejichž rodiče pracují, studují, hledají si místo či podnikají. Ministerstvo v podkladech k zákonu navrhuje 7500 korun. V jeslích by mohlo být nejvýš 24 dětí. Do počtu šesti dětí by stačil jeden pečující, do 12 dětí dva a u 13 a více dětí by museli být pracovníci tři. Norma upravuje také pravidla mikrojeslí. Ty by byly nejvýš pro čtyři děti.

Oprávnění k poskytování péče by vydávalo ministerstvo práce, vedlo by i evidenci jeslí. Žadatelé by museli nově k žádosti přiložit popis majetkového zajištění a financování jeslí. Resort by hodnotil také kvalitu. Kritéria by upřesnil ve vyhlášce. Týkat se mají třeba plánu výchovy a péče či komunikace s rodiči.

Ministerstvo spočítalo, že by stát ročně na jesle a mikrojesle na příspěvcích ve výši 7500 korun vydal 1,38 miliardy. Pokud by příspěvek činil 5000 korun, bylo by to 922,8 milionu. Na odvodech a daních od rodičů by ale rozpočet získal 1,57 miliardy. Pokud by se mikrojesle a jesle rozšířily a byly celkem pro 23.800 dětí, výdaje by činily 2,24 miliardy, při nižším příspěvku pak 1,49 miliardy. Rodiče by státu odvedli na pojistném a daních 2,57 miliardy.

Podle analýzy ministerstva práce v mateřských školách, dětských skupinách či mikrojeslích chybí zhruba 20.000 míst pro děti do tří let. Opatrování se tak nedaří zajistit třem z deseti děvčat a chlapců v tomto věku, pro které by ho rodiče potřebovali. Od tří let je nárok na školku.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články