Hospodářské noviny: Proč mateřská školka od dvou let zdarma není dobrý nápad

17. 2. 2017
EDUin
059956:Walkergate Nursery School Walkergate Unknown 1993

Publikujeme komentář Tomáše Feřteka, který vyšel 16. 2. v Hospodářských novinách pod názvem Ministryně Valachová uklízí obývák. Autor v něm komentuje nejnovější záměr ČSSD otevřít mateřské školky již dvouletým dětem a zároveň přitom zrušit povinnost platit školkovné.

Nápad zajistit mateřskou školu pro všechny děti starší dvou let část rodičů ocení. Ale zrušit přitom poplatky za školku je omyl, který by se vymstil.

Co uděláte, když rozlijete kafe v obýváku? Většina z nás by asi k tomu fleku klekla a vyčistila ho co nejrychleji. Ale možná se najdou takoví, kteří by si objednali na druhý den firmu, aby uklidila rovnou celý obývák. Je to sice dražší a méně účinné, ale když na to máte… Tohle přirovnání přijde člověku na mysl při čtení nově vznikajícího programu ČSSD, který navrhuje kromě jiného možnost pro každou rodinu dát dítě do mateřské školy od dvou let, a to zdarma. Argument? Předškolní vzdělávání je klíčové pro další studijní úspěchy dětí a zdarma proto, aby tam mohl dát dítě každý bez ohledu na příjem a sociální postavení.

ČSSD míjí cíl

Je to příklad charakteristický pro současnou vzdělávací politiku sociální demokracie. Na jedné straně podpora rozumných trendů, ať je to důraz na veřejné školství, finanční podpora pro školy, které vzdělávají děti společně, snaha získat více peněz, připravit kariérní řád. Na druhé straně poněkud nelogické kroky. Že je mateřská škola místo, kde se nejrychleji vracejí investované peníze a přinášejí nejlepší výsledky, pokud chceme vyrovnat startovací čáru ještě před nástupem do školy, to je pravda. Stejně tak je dobrá snaha, aby existovala možnost dát dítě alespoň občas do školky už od dvou let. Část matek to ocení a vzhledem k tomu, že populační vlnka už se přelila přes mateřské školy do základek, neměl by to být pro většinu škol ani organizační problém. V mnohých mateřských školách takové děti přijímají už dnes. Ale zrušit platby ve školkách je hned dvojí omyl.

Za prvé jde většinou o částky okolo tisícovky, které běžnou nižší a střední třídu nezatíží a rozpočtům mateřských škol významně pomáhají. I tak je současná pomoc státu rodinám významná. Jakákoli jiná hlídací či vzdělávací služba pro malé dítě je řádově dražší.

Za druhé, samotná školka zdarma do nich nepřivede ty, kvůli kterým sociální demokraté bezplatné mateřské školy chtějí. Ano, pro některé rodiny z okraje společnosti jsou i stovky bariéra, jenže zdaleka ne jediná. Ty důležitější jsou nedůvěra k institucím, pocit, že to dětem k ničemu není, nebo prostá nemožnost vybavit děti odpovídajícím oblečením a dovést je ráno včas. Tohle ale zrušení poplatků nevyřeší. To vyžaduje těsnou spolupráci s ministerstvem sociálních věcí a cílenou podporu přesně těm rodinám, které ten problém mají. A podporou se nemyslí zdaleka jen peníze, ale opravdu cílenou sociální práci. To je ten flek na koberci, kde musíte rychle zakleknout a velmi důkladně se mu věnovat.

Školka zdarma by bylo přijatelné opatření, kdybychom měli na vzdělávání tak velký rozpočet, že by tuhle ztrátu stát školám bez problémů kompenzoval. Ale tak na tom nejsme ani náhodou. Zrušení poplatků poškodí mateřské školy a problém nepřipravených dětí z chudých poměrů stejně nevyřeší. A pokud jim už chceme pomoci finančně, nerozdávejme peníze všem, investujme je tam, kde jsou opravdu třeba. Jinak se chováme přesně jako ta uklízecí služba, která tak nějak povšechně přejede obývák, ale ten flek u sedačky bude i pak zřetelný.

Tanec v předvolebním roce

Kde se ten nápad vzal? ČSSD v posledních měsících silně znervózněla z preferencí ANO a snaží se přeorientovat svůj program ze střední třídy na chudé a naštvané, kde cítí větší potenciál hlasů. V oblasti vzdělávání je obětí tohoto obratu hned několik. Jednou je společné vzdělávání, kterému se říká ve zkratce inkluze.

O problémech, které jsou s ním aktuálně spojené, především jde o přetížené pedagogicko-psychologické poradny, ministerstvo mlčí, nenabízí žádné řešení, protože nechce naštvat nevstřícně naladěnou veřejnost. Bez ohledu na to, že naštvanost učitelů roste a plivnout si na inkluzi dnes patří k dobrému tónu i mezi těmi, kteří ji ve skutečnosti vždy podporovali a integrované děti ve třídách mají už dávno.

Druhou obětí hrozí být nově vznikající soukromé školy. Ministerstvo sice popírá, že by chtělo jejich vznik omezovat, ale signály od zakladatelů malých škol z celé republiky jsou jasné. Je důvodem pocit, že „soukromé“ školy jsou trnem v oku voliči, který to vnímá jako přílišnou vstřícnost pro bohaté?

Byla by škoda, kdyby se jinak rozumná podpora mateřských škol stala další obětí sociálnědemokratického hledání voličů.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články