Jan Zeman: Naslouchat mladým lidem ve vzdělávání není těžké a stejně to neumíme

18. 5. 2022
Jan Zeman
Jan_Zeman

 

28. dubna proběhla konference Úspěch pro každého žáka. Po dlouhé době se český svět vzdělávání potkal na jednom místě a součástí dopoledního programu byla diskuse na téma Jak mladí lidé přemýšlejí o své budoucnosti.

Mladí vystupující přinášeli témata ekologie, rasové diskriminace nebo progresivního vzdělávání. Pro mě, jako zástupce Generace Z, bylo překvapivé, jak moc bylo toto vystoupení oceňované, když je nám v současné době svět teenagerů jednoduše dostupný.

Twitter je platforma, kam utíkají dospívající před babičkami na Facebooku a rodiči na Instagramu. Krátké zprávy a anonymní přezdívky vytváří správné prostředí, v němž můžeme každodenně zažít to, čemu na konferenci tleskaly desítky dospělých lidí s chytrými telefony v kapsách. Pojďme se do tohoto světa ponořit a zjistit, co si z něj lze odnést pro pochopení světa mladých lidí.

Velké množství tweetů se věnuje obecným trápením.

Maja bojuje s tlakem na výkon a se známkováním:

 

a Vojta by si mohl popovídat o obsahu výuky s Expertním panelem pro revizi RVP:

stejně jako Bára, která by ocenila modernější přístup k výuce tělocviku:

 

a Tereza by se ráda učila v češtině češtinu.

 

Každodenní povzdechy jsou pochopitelné a nemusí nám dát celý kontext situace, přesto je dobré sledovat jejich intenzitu a klidně je i zhodnotit v rámci další tvorby uživatele. Vedle obecných problémů se můžeme věnovat i konkrétním tématům. Například, jaké zážitky doprovází blížící se maturitní zkoušku?

Lůca sdílí ošklivou zkušenost s nedostatečně motivujícím učitelem:

 

 

a Adam potvrzuje, že není výjimkou:

 

 

Hromadící se stres je problém, který se nesnaží redukovat ani samotné školy. Nemusíme dlouze přemýšlet, jak tento tlak aspoň trochu zmírnit a raději si poslechnout,

co má na srdci Thea:

 

 

Vypsat termíny v dostatečném předstihu může být pro školu organizačně náročné, ale zohlednit odpočinek studentky během dne, kdy jí jde o všechno, už nemusí být taková výzva. Přesto se Markétě a jejím kamarádkám nedostalo od školy dostatečného pochopení a mezi zkouškami mají pauzu 15-25 minut. 

 

 

Kromě pocitů studentů a jejich názorů, které často nemusí být konstruktivní, ale přesto užitečné, neboť Twitter není pro mladé lidi připomínkování zákonů, ale prostor pro prezentaci svého pohledu a prožívání.

Díky tomu vzniká také prostor pro sledování aktuálních situací, které mladé lidi trápí. Patří mezi ně velké příběhy jako možný zákaz potratů ve státech USA, ale také menší, lokální důvody vzdoru, jako restrikce v oblékání studentů. Oblečení je pro mladé lidi důležité vyjádření názoru. Boty, trička a střih kalhot říkají světu, kdo jste. Proto v Hradci Králové učitelé narazili, když chtěli studentům vysvětlit, co je to vhodné oblečení: 

 

Reakcí byla akce Odvážné pondělí:

 

Na zákaz bez dialogu obou stran reagovala strana studentů protestem, který reprezentoval dokonalou představu nočních můr pedagogů a škola se v jeden den proměnila na místo hříchů s chlapci, kterým byla vidět kolena, a dívkami s odhaleným břichem a rameny. 

Cílem příspěvku bylo dokázat, že mladé lidi nemusíme potkávat jen při výstupu na konferencích a považovat to za výjimečnou událost. Nejde o to hledat za každou cenu problémy nebo jejich řešení. Stačí naslouchat. Vstoupit do tohoto světa jiným způsobem než povinnou otázkou: “Jak bylo ve škole?”, je pro moderního učitele nebo rodiče velkou výhodou. Mladí lidé nás toho mohou hodně naučit.

Třeba jak moc je důležité povzbuzení každého žáka:

IMG_9585 (2) (1)
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články