Přizpůsobte předvolby souhlasu

Soubory cookie používáme, abychom vám pomohli efektivně se pohybovat a provádět určité funkce. Níže naleznete podrobné informace o všech souborech cookie v každé kategorii.

Soubory cookie, které jsou kategorizovány jako „Nezbytné“, jsou uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro umožnění základních funkcí webu.... 

Always Active

Technické cookies jsou pro správné fungování našeho webu nezbytné, proto není možné je vypnout. Bez nich by na našich stránkách např. nešel zobrazit žádný obsah nebo by nefungovalo přihlášení při vkládání komentářů

No cookies to display.

Personalizační cookies se starají o to, abychom vám mohli doporučovat ke čtení další články, které máte rádi. Součástí jsou i cookies třetích stran, se kterými EDUin na doporučování článků spolupracuje.

No cookies to display.

Díky analytickým cookies víme, které texty mají naši čtenáři nejraději a jaké články jsou u nás nejčtenější. Součástí jsou i cookies třetích stran, jejichž vydavatelem jsou instituce jako Google aj.

No cookies to display.

Výkonnostní soubory cookie se používají k pochopení a analýze klíčových výkonnostních ukazatelů webových stránek, které pomáhají poskytovat návštěvníkům lepší uživatelský zážitek.

No cookies to display.

Marketingové cookies pomáhají informovat Vás třeba na sociálních sítích o nových článcích a EDUcastech a nabízet vám to zajímavé, co jste ještě nečetli nebo neslyšeli. Součástí jsou i cookies třetích stran, jejichž vydavatelem jsou instituce jako Facebook, Seznam.cz, Google a další.

No cookies to display.

Silný lídr i spolupráce s oborovými partnery – Česká školní inspekce ukazuje znaky úspěšných učilišť

IMG_1663

Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou. (c) Kateřina Lánská

Česká televize dnes večer odvysílá další díl seriálu Jak se dělá dobrá škola. Tentokrát dokument představí Střední školu gastronomickou Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou. V Česku bylo v uplynulém školním roce 465 středních škol s učebními obory. Studovalo na nich přes 90 tisíc žáků.

Právě tomuto typu škol se věnovala v tematické zprávě i Česká školní inspekce. Ta vybrala společné znaky vzdělávání v úspěšných středních školách s učebními obory. 

Těmi například jsou:

  • promyšlená a realistická vize směřování školy
  • silná a charismatická osobnost ředitele školy
  • dobré vnitřní klima teoretické i praktické výuky
  • spolupráce škol s oborovými partnery
  • kvalitní materiální vybavení školy pro praktickou výuku
  • důraz na osobní rozvoj pedagogů

Jedním z oceněných učilišť je třeba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Roudnici nad Labem. „Máme podklady od úřadu práce, takže můžu říct, že my prakticky nemáme nezaměstnané absolventy. Naopak, kdybych studenty nechránila před firmami z okolí, nejspíš by část z nich školu ani nedokončila a rovnou by šli pracovat. To jim ale vymlouváme a celkem se nám to daří,“ popisuje ředitelka školy Helena Všetečková v reportáži pro EDUzín

Jak ukazuje reportáž ze žďárského učiliště, pracovní nabídky v průběhu studia odmítají i jeho studenti. Škola se i tak snaží udělat teoretickou výuku co nejvíc praktickou a přiblížit ji osobní zkušenosti žáků. „Všechny předměty vztahujeme ke gastronomii,“ říká ředitel Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga Jiří Cočev. Žáci tak snadněji nacházejí ve výuce smysl. 

Bohužel tento přístup učilišť není všude pravidlem. Ukázala to i analýza Auditu vzdělávacího systému z roku 2021. „Učňovské školství je magnet na nerovnosti a studijní neúspěch,“ popisuje její autor Jan Zeman. Teď by se do reformy středních škol mohl vložit i stát. Ministr školství Mikuláš Bek už od svého nástupu avizuje, že chce reformu středoškolských oborů. 

Čtvrtý díl seriálu Jak se dělá dobrá škola uvidíte v premiéře dnes ve 22:00 na ČT2 a v pátek 17:00 na ČT1. 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články