Školství není prioritou vlády. Jednání o rozpočtu zkrachovala

1200px-Vaclav_Klaus_a_Ivan_Gasparovic_ve_vile_Tugendhat_2013-03-06_4702_Mikulas_Bek

Zástupci školských asociací včera jednali o rozpočtu pro ministerstvo školství s premiérem Petrem Fialou, ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a ministrem školství Mikulášem Bekem. Šéf školských odborů František Dobšík po schůzce řekl, že vláda další peníze neuvolní. Je to jasný důkaz toho, že školství jako vládní priorita je pouze na papíře. Stávající rozpočet nepokryje současné potřeby škol.

Školské odbory a asociace se s členy vlády nedomluvily hlavně na financích pro nepedagogické pozice. Na platy školníků, kuchařek, uklízeček, ale i účetních nebo správců počítačové sítě aktuálně v rozpočtu chybí 800 milionů korun. Vláda se podle ministra Beka k revizi rozpočtu pro regionální školství dostane v půlce roku. 

EDUin připomíná, že právě výrazně nižší rozpočet na nepedagogické pozice byl jedním z hlavních důvodů listopadové stávky v regionálním školství. Ministr Bek dlouhodobě používá zavádějící komunikaci, když mluví o tom, že škrtat se budou jen neobsazené úvazky.  Ministerstvo totiž rozpočtuje nepedagogy normativně, nikoliv individuálně. Takže ve skutečnosti neumí škrtnout jenom těm školám, které mají pozice neobsazené. Ministr tedy musel předem vědět, že škrty se dotknou plošně všech škol.  

Mikuláš Bek také po jednání řekl, že chce jednat se zřizovateli o budoucím přesunu financování části nepedagogických pozic na zřizovatele. Podle EDUinu tím ale ministerstvo přelévá svou vlastní odpovědnost na obce a kraje a staví školy do situace, kdy se budou muset o dorovnání platů doprošovat. 

Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUinu: „Výzvy ministra Beka o tom, ať část rozpočtu na uklízečky, školníky nebo kuchařky zaplatí kraje nebo obce, jsou přinejmenším cynické. Stát přece nemůže trestat někoho za to, že je dobrý hospodář a má v rozpočtu prostředky navíc. Když sám má povinnost tyto výdaje ze státního rozpočtu zaplatit.”

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články