Tomáš Feřtek: Čtyři roky trvalo rozhodnutí, že Cermat se mýlil a podváděl

Chyby v testech se mohou vyskytnout, podstatné je, jak se k nim postavíme.

Hodnotit uplynulý školní rok lze různě, nabízíme jednu poněkud hořkou rekapitulaci. 19. června dal Nejvyšší správní soud za pravdu maturantovi, který zažaloval ministerstvo školství ve sporu o úlohu v maturitním testu z matematiky. Jeden bod, který potřeboval, aby test složil, mu podle rozsudku náleží. Na první pohled to vypadá jako dobrá zpráva. Soudní systém zafungoval, spravedlnosti bylo učiněno zadost. Horší je, že šlo o maturitní test z roku 2019. Spravedlnosti to tedy trvalo skoro přesně čtyři roky.

30. května 2019 podal maturant žádost o přezkum výsledku maturitního testu. Podle něj měla sporná úloha ne jedno, ale dvě řešení. Ministerstvo žádost zamítlo. Maturant podal správní žalobu. Městský soud v Praze dvakrát (září 2020 a srpen 2021) rozhodnutí ministerstva zrušil jako nepřezkoumatelné. Což přeloženo z právní řeči znamená, že ministerstvo odmítlo bod navíc v testu přiznat, ale neobtěžovalo se jakkoli argumentovat.

Další ministerské odmítnutí už argumenty obsahovalo, ale soud v červenci 2022 při projednávání třetí maturantovy žaloby rozhodl, že ministerstvo se mýlí a musí studentovi sporný bod přiznat. Ani tehdy však MŠMT neuznalo porážku a podalo kasační stížnost. O té Nejvyšší správní soud rozhodl opět po roce – a teď už je nesporné, že pravdu měl maturant.

Vítězství je to poněkud hořké, protože onomu studentovi je platné jako mrtvému zimník. Test úspěšně složil o rok později a letos už skončil studium na vyšší odborné škole. Čekat čtyři roky na rozhodnutí o tom, zda jsem odmaturoval, to opravdu smysl nedává. Takže jaké z toho plyne poučení?

Tomáš Feřtek: Cermat odmítá přijmout zodpovědnost za to, jak ovlivňuje studijní kariéry žáků

31. 5. 2023

Nepřekvapí, že se občas objeví v testu chyba nebo Cermat musí zpětně upravovat kritéria hodnocení. Jistě se to někdy stane znovu. Právě proto máme po novém ministrovi a novém řediteli Cermatu chtít jasné sdělení, co udělají, aby se řešení zase neprotáhlo na roky. Očekávejme od ministra konkrétní opatření, která zajistí, že ministerstvo nebude řízení záměrně zdržovat a obstruovat v neprospěch žáků, jako se to stalo v tomto případě. A po řediteli Cermatu máme chtít záruky, že jeho lidé nebudou napříště „upravovat“ dokumenty.

To není nijak přehnané tvrzení. V této kauze totiž kdosi z Cermatuzmanipuloval takzvaný klíč správných řešení. V něm bylo u této úlohy uvedeno jako správné jen jedno řešení. Validační komise Cermatu i Nezávislá odborná komise MŠMT na základě mylných informací konstatovaly, že všechny úlohy byly zadány bezchybně a měly jediné řešení. Maturant spor vyhrál, protože až u soudu vyšlo najevo, že Cermat uznával také další odpovědi.

Tak co s tím pan ministr a pan ředitel udělají?

Text vyšel na webu Týdeníku Respekt.

DSC_218
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články