Zpožděný start systému DiPSy není hlavním problémem přijímacího řízení

Systém sice provází porodní bolesti, celá změna ale výrazně pomůže uchazečům, rodičům i školám.

IMG_6182 (1)

Ilustrační foto (c) Kateřina Lánská

Organizace Cermat by dnes  měla spustit pro rodiče systém pro podávání elektronických přihlášek na střední školy DiPSy. Stalo se tak se zpožděním kvůli technické chybě. EDUin ale upozorňuje na to, že nyní bychom se neměli zaměřovat právě jen na zpoždění systému. Samotný elektronický systém je velkou, pozitivní změnou.

Celý systém digitalizace přijímacího řízení vznikl ve velmi krátkém čase a také s velkým zpožděním. „S konkrétním návrhem na digitalizaci přijímacího řízení přišla Asociace ředitelů gymnázií už v roce 2013. O problematice se mluvilo i dřív. Stát ale za víc než deset let neudělal nic,” upozorňuje programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký.

Celý systém navíc vznikal teprve od října. Původně v létě vypsaný tendr ztroskotal na tom, že jedna z vyřazených firem podala stížnost u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho případné šetření by celý proces zpozdilo tak, že by vítězná firma nemohla zakázku splnit v předem stanovených termínech. „Je potřeba vyzdvihnout roli ředitele Cermatu Miroslava Krejčího, který pro zavedení systému v šibeničním čase dělá maximum. Všichni letošní uchazeči by zažili znovu peklo starého systému a opakovalo by se trauma jako vloni,” dodává Miroslav Hřebecký.

Díky digitalizaci přijímacího řízení se letos navíc nebudou opakovat scénáře z loňského roku se zápisovými lístky, kdy rodiče často stáli ve frontách před středními školami, aby mohli své dítě do školy dostat. Zápisový lístek nutil školu 14 dní čekat u každého přijatého, zda opravdu nastoupí. Celý proces se neuvěřitelně prodlužoval. „I z toho důvodu je potřeba mít pro Cermat opravdu pochopení. Výhody celého systému jsou větší než o pár hodin posunutý start. Díky nové prioritizaci by se většina uchazečů měla na střední školu dostat už v prvním kole a své výsledky se navíc všichni dozvědí ve stejný okamžik,” dodává analytička EDUinu Lucie Slejšková. Rodiče také uvidí v systému volná místa pro druhé kolo, což značně zjednoduší orientaci a sníží stres žáků.

EDUin dlouhodobě apeluje na to, aby celý systém proměny přijímacích zkoušek neskončil jen u digitalizace. Klíčové je do budoucna změnit dvě věci: proměnit podobu testů jednotných přijímacích zkoušek a posunout termín přijímacích zkoušek na později. Uchazeči by měli znát výsledky jednotných přijímacích zkoušek ještě před podáním přihlášek. „Výrazně se sníží, ideálně úplně vymizí, potřeba strategizace při podávání přihlášek. Bude také víc jasné, jak vypadá opravdová poptávka po školách,” dodává Miroslav Hřebecký. 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články