Tisková zpráva: Důsledná podpora společného vzdělávání ve školách je priorita č. 1

Audit vzdělávacího systému v ČR definoval klíčová témata vzdělávání v ČR, na která by se měla zaměřit pozornost při řízení a rozvoji systému. Přinášíme sérii tiskových zpráv, v nichž se jim budeme postupně věnovat.

Praha, 9. ledna 2017 – EDUin, s přispěním nezávislých odborníků v oblasti vzdělávací politiky a poradenské společnosti Pwc, připravil další vydání analýzy věnující se stavu a vývoji vzdělávacího systému. Audit identifikuje klíčová témata českého vzdělávání současnosti a blízké budoucnosti. Na prvním místě stojí systémová reforma v podobě vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na běžných školách. S účinností od 1. 9. 2016 platí, že školy a poradenská zařízení mají primárně hledat způsob, jak tyto potřeby naplnit. Vzdělávání ve speciální škole je až poslední instancí. Vzhledem k naladění veřejnosti, velké části učitelů a nejednoznačným signálům o připravenosti reformy ze strany MŠMT hrozí reálné riziko promarněné  příležitosti a prohloubení deziluze v českém školství.

Další vývoj společného vzdělávání ve školách ohrožuje řada rizik, která mohou tento proces zpomalit, paralyzovat nebo dokonce zcela diskreditovat a obrátit v neprospěch učitelů, žáků a rodičů:

• Poradny zatím ohlašují údajné zavalení administrativou a předpovídají, že nebude možné žákům nová doporučení vystavit.
  • Mezi nezanedbatelnou částí učitelů převládá odpor ke změně v přístupu. Podobný odpor převládá podle dostupných výzkumů i ve společnosti.
  • Nadále hrozí, že bývalým praktickým školám se nepodaří transformace na školy běžného typu a že vzniknou školy odpadové, jež se budou specializovat na vzdělávání dětí, které budou v běžných školách více či méně otevřeně odmítány.
  • Praxe ukazuje, že největší problém představují především děti s poruchou chování na základě diagnostikovaného autismu či ADHD, k nimž učitelé těžko nacházejí cestu.

Doporučení Auditu:

• MŠMT a další spolupracující instituce (Česká školní inspekce, Národní ústav pro vzdělávání, Národní institut dalšího vzdělávání atp.) by měly velmi pečlivě sledovat situaci ve školách, vyhodnocovat, kde dochází k problémům, a soustředit se na jejich okamžité řešení.
  • Učitelé potřebují podporu. Je nutné vést s nimi otevřený dialog a vycházet vstříc požadavkům, které se ukážou jako reálná překážka společného vzdělávání.
  • Je nutné vést účinnou a otevřenou kampaň vůči veřejnosti, jejíž postoj je ovlivněn mediálním spadem a účelovými kampaněmi krajně neseriózních médií (Blesk, Parlamentní listy).

Bob Kartous, garant analýzy, EDUin, řekl: „Bude-li podobných případů přibývat, reálně hrozí, že po dalších parlamentních volbách může nová vládnoucí garnitura revidovat legislativu a vrátit se zpět k oddělování dětí ve vzdělávání.“

• Audit vzdělávacího systému v ČR 2016 ZDE.
  • Přehledná infografika k Auditu 2016 ZDE.
Odebírat komentáře
11 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
3 years ago

Poradny zatím ohlašují údajné zavalení administrativou a předpovídají, že nebude možné žákům nová doporučení vystavit. -Proč údajné? Je to již reálně potvrzeno. Celý proces je nemístně zdlouhavý. •Mezi nezanedbatelnou částí učitelů převládá odpor ke změně v přístupu. Podobný odpor převládá podle dostupných výzkumů i ve společnosti. -Nikdo ze současných učitelů nešel učit s tím, že bude mít na starosti postižené děti. Stále dokola opakuji, že opravdu není povinností naprosto všech učitelů přijmout za své péči o postižené. K tomu prostě musíte být naladěni a mít k těm dětem vztah. A nemít ho, to není neprofesionální. Nikdo není povinen tuto práci… Více »

Opravuji na :eufemicky

Hyacinta
Reply to  Pěnice

Vážená paníPěnice,proberte se.Tušíte kolik lidí v této zemi dělá to,co nechtěl,co nevystudoval?Mnoho a můžeme zůstat u vysokoškoláků v soukromé sféře.Tam k žádné nařízené valorizaci jako ve státní sféře nedochází již léta!Zkuste si to a pak uvidíte.Tam totiž,co se nevyrobí a neprodá,to nevytvoří finance a není na mzdy!Ani na Vaše,jak jistě víte.A pokud nevíte,celý život se máme vzdělávat,tedy i ti ve školství-vy jste ti,kteří máte naše děti na to připravit,tak jděte příkladem.Prosím.

Reply to  Hyacinta

A vy se domníváte, že se učitelé dále nevzdělávají? Tak se proberte. A povídání o tom, jak vy vytváříte hodnoty a my ne, to už jde zcela mimo mě. Tyhle řeči si nechte od cesty.

Kateřina Venclová
3 years ago

Zase se má vést dialog s učiteli a kampan pro veřejnost? Jakože „musíme si ještě víc namlouvat, že to funguje, když to očividně nefunguje“… Myslím, že by bylo lepší zamýšlet se nad skutečně pomáhajícími doporučeními. (Např. v inkludovaných třídách strop 15 žáků bez sražení peněz za podměrnou třídu.)

ad Hyacinta
Je dost velký rozdíl mezi tím, když například stavař z firmy, která staví budovy přejde do firmy, která staví mosty a mezi studiem běžné a speciální pedagogiky.
Pokud nechápete rozdíl mezi vzděláváním dětí hendikepovaných, např. s mentálním postižením a dětí intaktních, pak se prosím k této problematice nevyjadřujte. Pouze se ztrapňujete.
Každopádně zkuste pochopit alespoň tohle. Nejde o „lenost“ učitelů, ale o podmínky pro vzdělávání dětí. „Inkluze po česku“, ke které teď dochází, je zločinem na těch nejbezbrannějších.
P.S.: Já zkušenosti z průmyslového prostředí mám. Kolik let praxe ve školství máte Vy?

Hyacinta
Reply to  poste.restante

To je nepochopení.Víte kolik chemiků dělá ve stavebnictví,kolik textiláků muselo jít do jiných oborů?Co asi šli dělat oděváři z Prostějova, když zaměstnavatel zkrachoval?Co dělají horníci ze zrušených dolů-existuje rekvalifikace,ale asi jen pro někoho jiného,než pro náš vysokoškolsky vzdělaný učitelský stav,že.PaníPěnice píše,že nechce učit postižené.Dle mne má dvě možnosti v případě,když chce dělat něco jiného,než chce zaměstnavatel.To je shodné všude.Přizpůsobit se,nebo odejít.To ještě nepíšu o rodičích dětí,které někteří nechceme vzdělávat.Těm se většinou zcela změnilo zaměstnání aTi si nevybírali.Někteří nemají zaměstnání žádné a určitě nechtěli být s rodinou pouze na jednom platu a my jim ještě místo pomoci hážeme klacky pod nohy.Napište… Více »

Reply to  Hyacinta

Mila kyticko, to jste se fakt sekla. Ja hendikepovane ucim pres 30 let. A prestante papouskovat neomarxisticke myslenky o chudacich hendikepovanych, kteri teprve ted konecnou dojdou lepsiho zivota. Boze jak vy vite houby o postizenych! Tak jako vetsina inkluzivnich expertu.

3 years ago

A jen tak pro připomenutí. Mohli by nám „odborníci“ z EDUINu (konečně) odpovědět na základní otázky:
Jak pomůže dětem s LMP zrušení RVP ZV s přílohou LMP?
Jak jim pomůže, pokud nebudu vzdělávány v prostředí s kvalifikovanými učiteli, v menších třídách a podle programu uzpůsobeného jejich hendikepu?

Pavel Herold
3 years ago

Mne by zajímalo, kolik odborníků ze všech možných i nemožných institucí má pedagogické zkušenosti 5, 10 a více let. Jsou to opravdu odborníci? Nebo věří nějakým svým ideálům? Fakt inkluzi rozumí? Proč jim mají ostatní věřit?

3 years ago

Ad Hyacinta podruhé. Aha. Takže když je někdo doktor – obvoďák, tak také může dělat neurochirurgii. Stačí, když se „dovzdělá“ v nějakém víkendovém kurzu. Tušíte vůbec, že i v péči o hendikepované jsou tak specifické oblasti, že tzv. „speckaři“ se věnují konkrétním typům postižení? O tom, jak inkluze funguje „jinde“, víte zřejmě jen to, co znáte z novinových článků. Nikde ve světě nefunguje tak hloupý systém, jaký je zde v současnosti zaváděn. Pouze se ztrapňujete. Je mi to líto. Ne kvůli Vám, ale kvůli dětem, které na takové postoje v důsledku doplatí. A aby bylo jasno. Je obrovský rozdíl mezi… Více »