Tisková zpráva: Předvolební jednání ukázala, že shoda na změnách ve vzdělávání je možná

Iniciativa Vzdělávání přede-vším s potěšením konstatuje, že politické strany se k debatě o proměnách vzdělávacího systému postavily mimořádně vstřícně a konstruktivně.

Praha, 19. října – Iniciativa Vzdělávání přede – vším, na níž spolupracuje EDUin s dalšími 16 organizacemi z oblasti vzdělávání, absolvovala v uplynulých týdnech jednání se zástupci politických stran ve snaze najít shodu na tom, jak by měla vypadat vzdělávací politika v příštích letech. Šlo o příjemné zjištění, že široká shoda je možná a politici se k navrženým opatřením staví vstřícně a jsou ochotní je zahrnout do své agendy.

V rámci jednání iniciativa předkládala jedenáct klíčových bodů, které obsahovaly například zvýšení platů ředitelům a učitelům, otevření učitelské profese širšímu spektru lidí, kteří chtějí učit, zvýšení podpory neformálnímu vzdělávání nebo návrh více pracovat s daty a zpřístupnit je veřejnosti. Podrobněji ve strategickém materiálu Vzdělávání přede-vším.

Proběhla jednání se všemi stranami, které mají šanci získat křesla ve Sněmovně (ANO, ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM, STAN, Piráti, Zelení, KDU-ČSL). Jedinou stranou, s níž se nepodařilo setkání do voleb zorganizovat, byla SPD Tomia Okamury. Nad devíti body z jedenácti došlo ke shodě v cíli opatření, politici se ale lišili v představách, jak jich dosáhnout. Například existuje široká shoda na tom, že by bylo prospěšné oživit školství vzdělávacími inovacemi, ale zatímco některé strany se staví vstřícně i ke vzniku inovativních neveřejných základních škol, pro jiné jsou přijatelné spíše inovativní třídy v rámci škol veřejných.

Ke shodě se zástupci KSČM nedošlo u návrhu na otevření učitelské profese vysokoškolákům z jiných oborů a návrhu nezavádět opatření, která zhoršují parametry systému, jako jsou například přijímací zkoušky na střední školy.

Šlo ale o jediný případ, kdy nedošlo ke shodě ani na úrovni cílů. Ukazuje se, že přes rozdílnost volebních programů je možné najít klíčové body vzdělávací politiky, na níž se strany shodnou a mohou je společně prosazovat.

Olga Žáková, koordinátorka kampaně Vzdělávání přede-vším, řekla: „Opravdu nás překvapila míra konstruktivnosti a ochoty naslouchat, s níž jsme se setkali při jednání se zástupci politických stran. I když v programech lze nalézt rozdílné cíle i rozdílná řešení, ve skutečnosti bylo poměrně jednoduché dosáhnout shody nad devíti z jedenácti bodů, které jsme předložili jako důležitá opatření pro příští čtyři roky. Zdá se, že shoda napříč politickým spektrem o tom, kudy by se měl vydat vzdělávací systém, není tak nemožná, jak se ještě před pár měsíci zdálo.

Přidat komentář

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers

Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Zdenek Recent comment authors

Odebírat komentáře
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Zdenek Sotolar

Hlavní je nemít u takových jednání učitele.