Nenápadný, důsledný, osvícený

4. 6. 2012
EDUin

Citát ministra Fialy o dnešních studentech by se měl tesat

Zhruba měsíc poté, co nastoupil nový ministr školství do funkce, se dá s lehkým překvapením konstatovat, že se chová nejen nečekaně vzhledem ke své pověsti křesťanského konzervativce, ale v konkrétních krocích i komentování otázek vzdělávání projevil míru osvícenosti, jež není obvyklá ani v odborných kruzích, o politicích ani nemluvě.

Za poslední týden rozhodl Petr Fiala o plzeňských právech – v souladu s rozhodnutím Akreditační komise, na kterou jeho předchůdce nastražil formální past, aby její rozhodnutí mohl obejít.

Zastavil reformu financování základních a středních škol, která by v této nedomyšlené podobě buď zlikvidovala převážnou část škol mimo velká města, nebo by otevřela dveře svévoli a lobbingu těch starostů, kteří by měli větší politický vliv a svou školu by si vyhádali.

A konečně stáhl i návrh na reformu vysokého školství, protože navržené řešení v oblasti autonomie škol i financování studia prostřednictvím školného či zápisného nepovažuje v navržené podobě za prosaditelné a šťastné.

Nedá se z toho usuzovat mnoho, kritika návrhů předložených předchozím ministrem Josefem Dobešem byla tak všeobecná, že politicky prozíravý ministr asi nemohl udělat nic jiného.

Rozhodovat bude spíš to, v jaké podobě tyto návrhy předloží sám. A o tom zatím nevíme nic.

Co mně ale přijde opravdu překvapivé a nadějné, je odpověď z rozhovoru pro Lidové noviny, v němž ministr odpovídal na otázku, jestli souhlasí se svými bývalými univerzitními kolegy, že kvalita studentů rok od roku klesá:

„Spíš bych řekl, že se mění, než zhoršuje. Mění se motivace, už nevidíme tak často úzký zájem o jeden konkrétní obor, jak tomu bylo dřív. Ale nestěžoval bych si. Když chce tolik lidí studovat a nakonec si s titulem nachází uplatnění, měli bychom se soustředit spíš na to, aby vzdělání bylo co nejkvalitnější, než abychom přemýšleli, jak ho omezit.“
 

Tenhle citát by se měl tesat, protože je mezi politiky zcela ojedinělý, a to i ve středoevropském prostoru. I tam vládne pocit, že stát je tu od toho, aby lidi od studia odrazoval, místo aby jim pomáhal ho lépe zvládnout. Stačí se rozhlédnout, abyste i z Polska či Slovenska slyšeli totéž, co od zdejších politiků a průmyslníků – že potřebujeme méně vysokoškoláků a více „montérů“, protože jen tak „bude vzdělání kvalitní“. Bez ohledu na to, co říkají statistiky, čísla i zahraniční zkušenosti.

Znalostní a dovednostní výbava nové studentské generace není ani tak horší či lepší, jako především jiná. Bohužel tendence posuzovat ji podle toho „co jsem se kdysi učil já a co jsem ještě nezapomněl“, aniž by si komentující uvědomil, že by do toho úsudku měl započítat také „co já neumím a ani nejsem schopen posoudit, protože je to nové a já o tom nikdy ani neslyšel“, je na veřejné scéně běžná.

Slyšet od ministra, který má navíc se studenty přímou zkušenost, takhle poučenou větu, to je velmi příjemná změna.

Celý rozhovor s ministrem školství Petrem Fialou najdete ZDE.
 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články