Podívejte se: Kulatý stůl o školních jídelnách ukázal, že k opravdovým změnám máme daleko

Dubnový Kulatý stůl SKAV a EDUin se věnoval otázce, zda školní stravování přispívá ke zdravému životnímu stylu dětí a tomu, proč si někteří rodiče přejí změny. Ukázalo se, že najít shodu na skladbě jídelníčku nebude snadné, jako schůdnější se jeví zákaz automatů se sladkostmi. K tématu si můžete přečíst rozhovor se představitelkou Společnosti pro výživu (ZDE) a odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola (ZDE). Obě sdružení byla zastoupena v diskusním panelu. Pozvánku s otázkami do diskuse a seznamem panelistů najdete ZDE, audio nahrávku si můžete stáhnout ZDE.

Panelu Kulatého stolu se zúčastnili:

  • Jana Dostálová, Společnost pro výživu
  • Alena Fűrstová, Česká školní inspekce, (prezentaci si můžete stáhnout ZDE)
  • Jitka Krmíčková, MŠMT
  • Nikola Křístek, program Zdravá abeceda, AISIS
  • Svatopluk Pohořelý, MŠMT
  • Margit Slimáková, Skutečně zdravá škola, (prezentaci si můžete stáhnout ZDE)

Audionahrávku o délce 2:26 hodiny si můžete stáhnout ZDE.

Shrnutí hlavních zjištění

Kulatý stůl ukázal, že:

  • názory zástupců státní správy a sdružení Skutečně zdravá škola (reprezentující rodičovskou veřejnost) ohledně zdraví prospěšného jídelníčku ve školách se v mnohém rozcházejí
  • panuje však shoda na tom, že automaty na sladkosti a slazené nápoje nejsou dětem prospěšné a měly by se ve školách zakázat nebo přinejmenším regulovat
  • vedoucí mnohých školních jídelen mají zájem o vzdělávání a nové receptury, nejsou však náležitě finančně ani společensky ohodnocené
  • pokud má dojít ke skutečné změně, bude třeba daleko silnější tlak rodičovské veřejnosti, který vyvolá diskusi o stávajícím stavu, kdy je vše jednotně a plošně nastaveno

Spotřební koš a jeho podoba

  • spotřební koš nebrání školám vařit zdravě a zvyšovat podíl zeleniny, podle Margit Slimákové je třeba jej pouze upravit, snížit podíl masa a živočišných bílkovin
  • ve skutečnosti ale mnoho jídelen nevaří tak zdravě, jak by mohlo, a prakticky nelze navýšit objem zeleniny na úkor masa, protože jídelny by pak nesplnily požadavky spotřebního koše
  • sloučení mléka a mléčných výrobků do jedné kategorie se v dohledné době nechystá, byť splnění požadavku spotřebního koše v tomto ohledu je obtížné a mléko se často vylévá
  • není reálné zvýšit podíl luštěnin ve školním jídelníčku, protože jsou prý neoblíbené a většina jídelen je neumí uvařit chutně (jsou však i příklady jídelen, které to dokážou)

Chystaná řešení a opatření směrem ke zdraví prospěšnější praxi

  • MŠMT chystá celoplošné školení vedoucích školních jídelen a doporučení pro zákaz automatů na cukrovinky ve školách
  • Skutečně zdravá škola plánuje vzdělávat vedoucí jídelen, nabízet jim nové recepty a více propojit výuku se stravováním. Podle M. Slimákové je třeba věnovat se stravování i ve výuce, zapojit děti do přípravy jídel, aby se s novými potravinami seznámily a využívat školních zahrad

Doporučení, která vyplynula z diskuse

  • důležité je partnerství školy s rodiči a vzdělávání rodičů o tom, jak jíst zdravěji, aby si děti mohly upevnit zdravější návyky i mimo školu
  • je třeba, aby se děti dokázaly rozhodovat se odpovědně za své zdraví
  • ideální je, pokud děti mohou vidět, jak zelenina roste, sklízí se a připravuje se z ní jídlo – a samy se na tom podílet (příležitost nabízejí školní zahrady, leckde nevyužité, problém však je s hygienickými předpisy)
  • je třeba posilovat lokální partnerství s dodavateli, spolupracovat s Agrární komorou – pak je možné vařit z místních a čerstvých surovin za dostupné ceny

Připojit se s



Odebírat komentáře
Upozorňovat mě na
guest
13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Alena Kulhavá
8 years ago

Problém má skutečně několik rovin: a)maso ubírá peníze na syrovou zeleninu b)nandavání mističek salátů je pro velké jídelny prakticky téměř nemožné (byl by potřeba další personál, který by se musel zaplatit) c)z mé ankety ve třídách vyplynulo, že děti mají rády dobře okořeněný zeleninový salát a mají rády hodně bifteky (to myslím ty, co se stravují zdravě). Vařená zelenina (která je vhodná na zimu) a luštěniny jsou pro ně nechutné. d)pohanka, jáhly apod. jsou pro děti vzdálené a nemají je rády. Rýži ano, ale pokud chce jídelna vystřídat i brambory, je pro ni těžké je v tak velkých dávkách nerozvařit.… Více »

Vlasta
Vlasta
8 years ago
Reply to  Alena Kulhavá

Problem je doma, vidim to na susedoch, kde deti nezjedia nic, co je pre nas normalne, moje deti miluju fazulu, cizrnu, cocku, uplne bez problemov to mozu konzumovat kazdy den, ale ked tatko od vedla toto nezje, a prezentuje to tak aj pred detmi, vacsinou mamicke nic ine ani neostane. Ked k nam pridu tie deti na navstevu, vacsinou sa toho ani nedotknu, hoci vidia, ze moje deti jedia. Mozno by zabrali, hlavne v skolke, detske nazvy jedal, nieco v tom zmysle, ze Shrekova fazulova polievka a podobne…

Jana Karvaiová
Jana Karvaiová
8 years ago
Reply to  Alena Kulhavá

Jediná cesta je osvěta rodičů aby se vařilo zdravě i doma.Jenže to je běh na dlouhou trať. Vnucovat dětem jídlo ve školní jídelně,na které nejsou zvyklé,je nesmysl.Příjdete do jídelny a slyšíte děti -fuj hrachová kaše. Když se jich zeptáte,kdy že ochutnaly tu hnusnou kaši,tak vykulí oči a řeknou že nikdy,ale že je to hnusné od pohledu a říkají to všichni.Tečka. Stát nad nimi s vařečkou v ruce,aby jedly – to nemůžete. Zakázala bych prodej sladkostí v jídelnách. To jako první krok. Osvěta v rodinách,krok dva. ale jako matka bych např. nechtěla,aby mému dítku někdo vnucoval jáhly,když mu prostě nechutnají (jen… Více »

Alena Kulhavá
8 years ago

Vidím to podobně. Obecně vnímám jak u dospělých, tak u dětí problém zvyku na výrazných chutích. Pokud jsou to rostlinná koření, ok, ale pokud je to silné umami, bifteky a hodně smaženého a přesoleného, překyselené tatarkové dresingy apod., je to podobný problém jako s jakoukoliv jinou závislostí.

Radek Sárközi
8 years ago

Překvapuje mě, jak se mohly do škol dostat automaty na nezdravá jídla a nápoje, a hlavně to, že dosud nejsou zakázané.

Zdeněk Sotolář
Zdeněk Sotolář
8 years ago

Ale pokud jsou jídla a nápoje z automatů opravdu nezravé, měly by být zakazané nejenom ve školách.

L.snirch
L.snirch
8 years ago

Mohl by být i alkohol a cigarety v automatech (ale jen studenty starší 18 let), taky jinde nejsou zakázané.

Alibi pro kdejakou blbost se vždy najde rychle.

Výchovná funkce nevýchovná funkce, hlavní je byznys.

Zdeněk Sotolář
Zdeněk Sotolář
8 years ago
Reply to  L.snirch

Pane L.snirchu,

tady jde o to, co je OPRAVDU nezdravé. Jednou „odborníci“ tvrdí to, jindy ono. Nejdřív se bojovalo proti tukům, dnes se bojuje proti cukru. Já zase čuju byznys za takovými kampaněmi. Otázka ale zní: co konkrétně chce ministr zakázat? Müsli tyčinky? Párky v rohlíku? Bude existovat nějaký plošný výčet? Nebo budou chodit inspektoři?

P.S. Automaty a bufety byste nenechal v pravomoci osvíceným ředitelům?

L.snirch
L.snirch
8 years ago

Jednoznačně osvíceným ředitelům, tedy pokud máme ve škole tyto (a pokud ne, tak nepochybně osvícené učitelé či rodiče, kteří tlak vyvinou). Takže jsme ve shodě. Dnes ve jménu svobody často neděláme ve škole žádná rozhodnutí, ale jak pak chceme mít i výchovnou funkci. Napsal jste před tím, co jste napsal, z toho mě (možná chybně) plynulo něco jiného. Měli bychom mít pod kontrolou, co se ve škole děje a co podporujeme (nebo tolerujeme) U nás je situace taková, že na výborné obědy (na výběr 2 jídla) za 24 Kč chodí tak čtvrtina studentů, ale v bufetu utratí denně mnohem více… Více »

Radek Sárközi
8 years ago

Asi jediná cesta je ve školách zakázat prodej všech jídel z automatů, a to včetně všech nápojů (i balené vody, která je neekologická…). Rovněž by měla být ve škole zakázána reklama na komerční produkty určené žákům. My jsme přece v takovémto bezpečném prostředí bez reklam a bufetů ve škole vyrůstali – dopřejme to i dnešním dětem…

L.snirch
L.snirch
8 years ago

My jsme bez reklam nevyrůstali, všude na nástěnkách byla, na podstavcích byly busty představitelů té firmy, dokonce i do hodin výuky ji zařazovali, taková ta reklama, už nevím na co to bylo, vím že byla žlutě na rudém pozadí, ale dělali to to tehdy blbě, tak sme v tom nejeli.

Teď už se to dělá chytřeji, tak v tom jedou skoro všechny….

Radek Sárközi
8 years ago

Začne se v rámci výuky o potravinách jezdit na exkurze na jatka?

Pavel
Pavel
8 years ago

Mohl bych se zeptat proč cenzurujete informace o totální neodbornosti Margit Slimákové? Proč chcete ututlat informaci o tom, že tato dáma, hrající si na odbornici ve stravování „vystudovala“ dálkově neakreditovanou školu CCNH v USA, který poskytovala tituly jak na běžícím pásu. Řadí se mezi školy typu degree mill!!! Tato škola ze dne na den ukončila svou činnost a svým studentům jaksi zapoměla vrátit školné. Nyní čelí žalobám v řádu miliónů USD. Margit Slimáková o svém vzdělání lže a neoprávněně a protizákonně užívá titul Ph.D., na který nemá právo!!!